fbpx

10 nutrijenata koje svako dijete treba

0

Da bi dijete još od malih nogu dobilo sve potrebne nutrijente, najvažnija je ishrana. Ovo su najvažniji nutrijenti, stoga vodite računa da dijete jede hranu bogatu ovim vitaminima.

Kalcijum: Jača kosti i zube, održava nerve zdravima, pomaže protoku krvi i omogućava tijelu da hranu pretvori u energiju.
Željezo: važno je zbog stvaranja hemoglobina, kisika koji stvara crveni pigment u krvi i mioglobina, pigmenta koji pohranjuje kisik u mišiće. Nedostatak željeza uzrokuje anemiju, što može dovesti do umora, slabosti i razdražljivosti.

Magnezij: Održava kosti jakima, a srčani ritam odmjeren, podupire imunološki sistem i pomaže u održavanju mišića i funkciju živaca.
Kalij: Zajedno sa natrijem kontroliše količinu vode u tijelu, što pomaže održavanju krvnog pritiska. Pomaže u mišićnoj funkciji i srčanom ritmu, a ukasnijim godinama može smanjiti rizik od bubrežnog kamenca i osteporoze.

Vitamin A: Igra važnu ulogu u razvoju i rastu kostiju; štiti tijelo od infekcija, pomaže rastu ćelija i tkiva u tijelu, uključujući kosu, kožu i nokte.

Vitamin C: Pomaže da se stvaraju u oporavljaju crvene krvne ćelije, kosti i tkiva; pomaže važem djetetu održati desni zdravima i jača krvne žile, smanjuje modrice, jača imunološki sistem i čuva organizam od infekcija. Važan je da bi se hrana bogata željezom apsorbirala.

Vitamin D: Pomaže tijelu apsorbirati minerale poput kalcija i gradi snažne zube i kosti. Važan je za rast i koštanu masu. Djeluje kao hormon u ulozi održavanja imunološkog sistema, proizvodnje inzulina i regulacije rasta ćelija.

Vitamin E: Ograničava proizvodnju slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije. Važan je za imunitet, popravak DNA i druge metaboličke procese.

Cink: Potreban je za više od 70 enzima koji pomažu probavu i metabolizam.

Komentari

Share.