fbpx

Prvačići – poziv 2012/2013

0

POŠTOVANI RODITELJI, DRAGI NAŠI PRVAČIĆI,

 S obzirom da se približava vrijeme upisa učenika u prvi razred osnovne škole u školskoj 2012/2013. godini, Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Prof. dr. Fahrudin Oručević uputio je poziv roditeljima na poštivanje zakonske obaveze:

obavezno je pohađanje redovne osnovne škole u trajanju od devet godina, i to za djecu od šest do petnaest godina starosti. Školskim obveznikom redovne osnovne škole smatra se dijete koje će 1. marta tekuće godine navršiti 5 i po godina života. Upis u redovnu osnovnu školu se obavlja u aprilu i avgustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijoj se teritoriji nalazi škola. Upis u specijalnu osnovnu školu se vrši tokom cijele godine, na osnovu nalaza i mišljenja komisije za ocjenjivanje sposobnosti djece sa smetnjama u razvoju i rješenja o kategorizaciji djeteta.

Odgojno-obrazovni rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama se odvija u specijalnim školama i ustanovama na osnovu principa integriranog odgoja i obrazovanja, što znači da svi učenici, uključujući i učenike sa posebnim obrazovnim potrebama, imaju pravo da budu u redovnim odjeljenjima, s tim da se rad s djecom sa posebnim obrazovnim potrebama odvija po individualno prilagođenom programu.

Shodno navedenom, pozivamo roditelje, čija su djeca školski obveznici, da na vrijeme izvrše zakonsku obavezu i upišu svoje dijete u osnovnu školu i time omoguće svojoj djeci ispunjavanje jednog od osnovnih ljudskih i dječijih prava – pravo na obrazovanje.

 NAPOMENA: Vodeći računa o činjenici da je Obavezni predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu takođe zakonska obaveza, upućujemo roditelje da je potrebno od odgovarajuće predškolske ustanove u kojoj je dijete tokom protekle godine pohađalo Obavezni predškolski program, preuzeti potvrdu o dosadašnjem broju realiziranih sati Obaveznog predškolskog programa, te istu priložiti u osnovnu školu prilikom upisa djeteta u prvi razred. Nakon što bude završeno realiziranje Obaveznog predškolskog programa u junu 2012. godine, roditelji su dužni u školu donijeti Uvjerenje o pohađanju Obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu, izdato od strane odgovarajuće predškolske ustanove.

Komentari

Share.