Jabuke su zdrave – kažu da je onome ko svaki dan jede jabuke suvišan doktor. Sočne jabuke sadrže vitamine A, B, E i C (oko 12 mg vitamina C u 100g), veliku količinu mineralnih tvari kao što su kalcijum (114 mg u 100g), kalij, željezo, natrij i fosfor, a odlične su za probavu. Skoro 70% vitamina se nalaze direktno ispod kore tj. u samoj kori, a to znači da bi najbolje bilo ne guliti ih.
Evo i par GuGu-ideja za pripremanje jabuka:
Pečene jabuke
Ove jabuke možete servirati kao desert. Sastojci za četiri osobe: četiri jabuke srednje veličine, sos od vanilije i po želji meda, marmelada, grožđice, marcipan i malo cimeta.
Priprema: Jabuke oprati i odstraniti im sredinu oštrim nožem. Jabuke staviti u tepsiju prethodno namazanu puterom i prema želji napuniti filom od grožđica, marcipana, marmelade i cimeta te te svaku prekriti malom kašikom meda. Peći u rerni na 200 stepeni 30 minuta, a kada omekšaju, servirati ih sa hladnim sosom od vanilije.
Brzi kolač od jabuka
Sastojci: 3 izrendane jabuke, 3 jaja, šolja ulja, šolja mlijeka, šolja griza, šolja mljevenih oraha, 2 kašike brašna, prašak za pecivo, čokolada za kuhanje.
Priprema: Jabuke oprati, oguliti i izrendati te u njih dodati sve ostale navedene sastojke i peći na 220 stepeni 10 minuta. Kolač preliti glazurom od čokolade za kuhanje.