fbpx

Šljive su zrele

0

Konačno je opet vrijeme šljiva. Počela je sezona berbe plavih plodova. Nebitno o kojoj se vrsti/sorti radi, plavičasto voće sadrži kalij koji reguliše krvni pritisak i jako su dobre za probavu. Naravno najbolje su friške ali i kao sastojak za kolače, štrudle, knedle. Prilikom kupovine šljiva obratite pažnju na to da su friške i da nisu mekane. Znak da su friške je „bijeli sloj“ koji se stvori na njihovoj površini. Ovaj tanki sloj nalik parafinu štiti šljive od isušivanja i produžava im postojanost.

Evo i par Gugu ideja, šta biste mogli praviti sa šljivama:

Šljivopita

Šljivopita je naše tradicionalno bosansko jelo, koje neki zovu i samo zapečene šljive. Postupak pravljenja je vrlo jednostavan: Šljive očistite od košpica, tepsiju namažete puterom pa zatim šljive umačete u brašno (pšenično ili kukuruzno) i redate jedan red u tepsiji (vanjski dio šljive je okrenut prema dnu tepsije). Kada ste dno obložili šljivama pospete sa šoljom (većom) smeđeg šećera i redate drugi red šljiva (umočenih u brašno) tako što ste vanjski dio šljive okrenuli prema gore (znači unutrašnji dijelovi šljive donjeg i gornjeg reda se dodiruju) te opet pospete sa šoljom šećera. Pecite oko 25 min. Na 250 stepeni uz nadgledanje (masa oko šljiva postane roze boje i tečna). Služite u zdjelicama.BestiljBestilj ili pekmez od sljiva. U bestilj idu samo one lijepe sljive, šljive koje su zelene i trule se odstranjuju. Košpe se vade, sve šljive se samelju i stave u kazan ili veliki lonac i kuhaju uz mijesanje da bestilj ne bi izgorio.

Knedle sa šljivama

1 kg krompira1 jajemalo uljamalo solicca 200 – 250 gr oštrog brašnaKrompir se kuha u ljusci, oguli što topliji, protisne kroz prešu u veliku zdjelu. Doda se brašno. Količina brašna varira ovisno o kvaliteti krompira (ako je mlad, bit će vodenastiji pa će trebati više brašna, a stari je suh i zahtijeva manje brašna). Također, može se dio brašna (otprilike 1/5) zamjeniti grizom. U krompir i brašno dodaje se malo ulja, soli i jedno jaje i rukom se mjesi tjesto dok se sve fino ne izmješa. Nije ptorebno previše mjesiti, da tijesto ne bude prežilavo. Odvajati komade tijesta, na dlanu ih oblikovati u tijesto debljine cca pola centimetra i time omotati šljive. Umjesto šljiva, mogu se koristiti i kajsije. Kad se savlada vještina pravljenja knedli, umjesto voća, može se koristiti i džem u odabiru željenog okusa. Od ove količine krompira dobit ćete dvadesetak knedli.

Komentari

Share.
1xbet betist betpas deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu sex video hot pussie fingering before hard fuck by horny boy friend Xxx Village Bhabhi hard fucking hot pussy chudai mms Desi bhabhi stand up sex full hindi audio Young Rides Cock In Her Ass XXX amateur porn Passionate oral sex and cum swallow slot siteleri bonus veren siteler beylikdüzü escort bahçeşehir escort ümraniye escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort Mamak Escort Maltepe Escort avcılar escort anadolu yakası escort 1xbetm.info İzmir escort kralbet Tipobet Giriş Güvenilir bahis siteleri betist deneme bonusu veren siteler ankara escort escort ankara XB Porn istanbul evden eve nakliyat deneme bonusu veren siteler проститутки бишкек проститутки бишкек halkalı escort beşiktaş escort Ümraniye Escort Ümraniye escort mobile2 yang deneme bonusu veren siteler thesexe bahçeşehir escort bahcesehirescort.site Porn, XXX, Porn Tube & Free Sex Videos thesexe.com thesexe czech porn french porn spanish porn ankara evden eve nakliyat ankara nakliyat