Sastojci:
1 šolja integralnog brašna
½ praška za pecivo
100 gr maslaca
¾ šolje smeđeg šećera
2-3 kašike mlake vode
2 kašike samjlevenog lanenog sjemena
1 jaje
Začini ( cimet, vanila) po ukusu, nije obavezno
2 kašike pivskog kvasca ( bitno je napomenuti da se pivski kvasac nikako ne mijenja običnim kvascem, jer efekat ni približno nije isti)
½ kašičice soli
1,5 šolja ovsa (ovsene pahuljice, nije nužno samleti ih)
Dodaci:
Prema ukusu može se dodati i ½ ili cijela šolja još nekih sastojaka:
Suho grožđe, kokos i banana , komadići čokolade, suha višnja, borovnica, brusnica, bijela čokolada, suha kajsija, rendana jabuka i još cimeta, kakao, lhešnik, I orah…h
Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom, pa dodati jaje. Dobro umutiti dodati vanilu ekstrakt, vanilin šećer. Dodati prethodno potopljeno laneno sjeme u onih par kašika vode. Dodajte prethodno izmješane : brašno, prašak za pecivo, so, pivski kvasac, cimet. Umutiti dok se lijepo ne izmješa masa, pa sjediniti sa ovsom, i dodacima.
Kašičicom odvajati kolačiće ( loptice) staviti na pek papir, i peći 10-15 minuta u prethodno zagriajnoj rerni na 170-180°C.
Recept nam je poslala mama Marina. ODLIČAN I JAKO UKUSAN .
autor. mama Marina
Izvor. devet meseci.net