Brokula je namirnica koju možemo nabaviti u gotovo svako doba godine, svježu ili smrznutu, a bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima. Sa samo 34 kalorije u 100 grama, ovo je idealno dijetalno povrće, puno vitamina C, vitamina A, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.
Priprema krem juhe od brokule je nezahtjevna i relativno kratka, a zbog svoje gustoće i kremoznosti može se poslužiti čak i kao samostalno jelo.
Pažljivo odaberite povrće; stabljike brokule moraju imati zatvorene zelene cvjetove. Svježu brokulu možete u hladnjaku čuvati do četiri dana, a da ne izgubi svježinu i teksturu. Za krem juhu možete koristiti i smrznuto povrće.
Za pripremu ovog zdravog jela potrebno vam je oko 30 minuta.
Sastojci:
- ½ kg brokule,
- 1 luk,
- 2 češnja češnjaka,
- 2 krumpira,
- 2 dl vrhnja za kuhanje,
- maslinovo ulje,
- sol,
- papar,
- svježi vlasac,
- 1,5 l vode.
Umjesto maslinovog ulja možete koristiti maslac.
Vlasac možete zamijeniti prethodno poprženim sezamovim sjemenkama, a za posebnu aromu umjesto ovih začina dodajte prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- Brokulu i krumpire narezati na sitnije komade.
- Luk i češnjak što sitnije nasjeckati i popržiti na maslinovom ulju dok ne omekša i postane staklast.
- Dodati brokulu i krumpire te nakon par minuta podliti vodom te kuhati 15 – 20 minuta.
- Izvadite povrće iz juhe i pasirajte ga štapnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu te zatim vratite u juhu.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i začinite solju i paprom.
- Pustite da juha zavrije, dodajte sitno nasjeckan vlasac i promiješajte.
- Poslužite toplo.
- Po želji ukrasite s nekoliko cijelih kuhanih cvjetova brokule koje ste izvadili prije pasiranja štapnim mikserom, te s malo vrhnja na vrhu.
Prijatno 🙂