Isti čaj nema svaki put isti okus, nekad je bolji, a nekad gori. Pravljenje dobrog čaja nije toliko jednostavno koliko se čini, potrebno je pratiti neka pravila.
- Držite čaj u zatvorenom čajniku. Tako možete biti sigurni da čaj neće izgubiti svoj okus.
- Što je veći čajnik/šoljica/lončić u kojem spremate čaj u listićima bit će više mjesta da se listići rašire i na kraju će čaj biti bolji.
- Za crni i zeleni čaj koristite jednu čajnu kašiku na 2,5-3 dcl vode, ovo može varirati ovisno o čaju i vlastitom ukusu.
- Za crni čaj voda bi trebala biti na temperaturi od 100 °C. Ne dajte da vode vrije predugo jer će to smanjiti količinu kisika u vodi, a kisik naglašava okus čaja. Isto tako na temperaturama ispod 90 °C crni čaj neće biti dobar (dovoljno intenzivan). Za zelene čajeve potrebna je temperatura vode od 70 °C do 80 °C. Na višim temperaturama čaj ima gorak okus.
Vrijeme držanja listića čaja ili filter vrećica u vodi varira od čaja do čaja, ali sve vrste čaja moraju biti u vodi barem 30 sekundi. Svaki čaj ima određeno vrijeme u okviru kojeg se sprema, a ako čaj držite duže u vodi obično postane gorak/trpkog okusa.
Izvor: Plantago – Čajologija