Vrijeme je jagoda! Ukusno voće koje osim toga sadrži malo kalorija i lako je probavljivo. Najbolju aromu ima voće s bosansko-hercegovačkih plantaža, koje nedugo nakon berbe stigne na naše trpeze. Ovakvo voće uglavnom je svježe, bez sredstava za zaštitu bilja, za razliku od većine uvoznog voća i povrća. Ipak oprez: jagode će kod neke djece izazvati kožnu alergiju.
Pogrešno je mišljenje da se radi o „alergiji na jagode“, jer je zapravo riječ o pseudo alergijskoj reakciji. Oprezno ispitajte, podnosi li Vaše dijete dobro jagode! Jer, u principu se jagodama pripisuju velike vrijednosti: one sadrže mnoštvo vitamina, minerala, elemenata u tragu i bioaktivnih supstanci. Jagode su rekorderi po sadržini folne kiseline, vitamina kojeg krase mnoge funkcije – između ostalog, pomaže kod unaprijeđenja optimizma, opuštenosti, unutarnjeg spokoja i dobrog sna.
Uberete li jagode sami trebati ih oprezno transportovati. Za ovo je najbolje koristiti ravne korpice, jer će se u vrećicama ili torbama jagode zgnječiti. I kod pranja jagoda trebate biti oprezni: snažni mlaz vode može oštetiti plodove jagode, ali i doprinijeti gubitku arome i soka. Zbog ovog razloga se list jagode otklanja tek nakon pranja. Jagode treba posuti šećerom neposredno prije serviranja.