fbpx

11. sedmica trudnoće

0

 Mama:

Vaša maternica sada je veličine grejpfruta. Vrijeme je za prve serološke pretrage, kojim će se odrediti Vaša krvna grupa (A,B ili 0) i RH-faktor (pozitivan ili negativan), kao i za test na antitijela protiv antigena određenih krvnih grupa. Neke infekcije mogu biti ozbiljna prijetnja kako za bebu tako i za majku. Zbog toga se prave dodatne analize: određivanje titra antitijela protiv virusa rubeole, testovi na sifilis, kao i testovi na klamidiju. U slučaju sumnje na infekciju ginekolog će također preporučiti provođenje HIV-testa. Vaš ordinirajući ljekar može smatrati potrebnim da se podvrgnete testu na toksoplazmozu.  

Toksoplazmoza je (veoma rijetka) infekcijska bolest uzrokovana protozoom Toxoplasma gondii. Radi se o zoonozi čiji su primarni domaćini mačke. Bolest se prenosi putem sirovog mesa i fekalija (mačke) i prelazi sa majke na plod.  Kako bi izbjegli ovu bolest potrebno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila: termički dobro obraditi meso (naročito janjeće i svinjsko); temeljito prati voće i povrće; redovito prati ruke, naročito prije jela. Ukoliko za kućnog ljubimca imate mačku, prepustite za vrijeme trudnoće brigu o njenoj higijeni nekom drugom članu svoje porodice.   

Beba:

Težina embrija sada iznosi oko 12g. Napreduje razvoj mozga i nervnog sistema:
počinju se razlikovati dvije polovice mozga, dok nervne ćelije postaju neuroni kao dio veoma složenog nervnog sistema. Istovremeno se u trbuhu intenzivno razvijaju crijeva, u grudnom košu pluća; u 11. sedmici postepeno se uspostavlja sistem krvotoka i urogenitalnog aparata bebe. Dovršava se razvoj vanjskog spolovila Vaše bebe.

Komentari

Share.