fbpx

Šljive su zrele

0

Konačno je opet vrijeme šljiva. Počela je sezona berbe plavih plodova. Nebitno o kojoj se vrsti/sorti radi, plavičasto voće sadrži kalij koji reguliše krvni pritisak i jako su dobre za probavu. Naravno najbolje su friške ali i kao sastojak za kolače, štrudle, knedle. Prilikom kupovine šljiva obratite pažnju na to da su friške i da nisu mekane. Znak da su friške je „bijeli sloj“ koji se stvori na njihovoj površini. Ovaj tanki sloj nalik parafinu štiti šljive od isušivanja i produžava im postojanost.

Evo i par Gugu ideja, šta biste mogli praviti sa šljivama:

Šljivopita

Šljivopita je naše tradicionalno bosansko jelo, koje neki zovu i samo zapečene šljive. Postupak pravljenja je vrlo jednostavan: Šljive očistite od košpica, tepsiju namažete puterom pa zatim šljive umačete u brašno (pšenično ili kukuruzno) i redate jedan red u tepsiji (vanjski dio šljive je okrenut prema dnu tepsije). Kada ste dno obložili šljivama pospete sa šoljom (većom) smeđeg šećera i redate drugi red šljiva (umočenih u brašno) tako što ste vanjski dio šljive okrenuli prema gore (znači unutrašnji dijelovi šljive donjeg i gornjeg reda se dodiruju) te opet pospete sa šoljom šećera. Pecite oko 25 min. Na 250 stepeni uz nadgledanje (masa oko šljiva postane roze boje i tečna). Služite u zdjelicama.BestiljBestilj ili pekmez od sljiva. U bestilj idu samo one lijepe sljive, šljive koje su zelene i trule se odstranjuju. Košpe se vade, sve šljive se samelju i stave u kazan ili veliki lonac i kuhaju uz mijesanje da bestilj ne bi izgorio.

Knedle sa šljivama

1 kg krompira1 jajemalo uljamalo solicca 200 – 250 gr oštrog brašnaKrompir se kuha u ljusci, oguli što topliji, protisne kroz prešu u veliku zdjelu. Doda se brašno. Količina brašna varira ovisno o kvaliteti krompira (ako je mlad, bit će vodenastiji pa će trebati više brašna, a stari je suh i zahtijeva manje brašna). Također, može se dio brašna (otprilike 1/5) zamjeniti grizom. U krompir i brašno dodaje se malo ulja, soli i jedno jaje i rukom se mjesi tjesto dok se sve fino ne izmješa. Nije ptorebno previše mjesiti, da tijesto ne bude prežilavo. Odvajati komade tijesta, na dlanu ih oblikovati u tijesto debljine cca pola centimetra i time omotati šljive. Umjesto šljiva, mogu se koristiti i kajsije. Kad se savlada vještina pravljenja knedli, umjesto voća, može se koristiti i džem u odabiru željenog okusa. Od ove količine krompira dobit ćete dvadesetak knedli.

Komentari

Share.
File not found. Bahçeşehir Escort casibom deneme bonusu veren siteler forum casino siteleri 1xbet betist betpas deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler kralbet 1xbetm.info Tipobet Giriş betist slot siteleri bonus veren siteler beylikdüzü escort ümraniye escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort Maltepe Escort deneme bonusu veren siteler bonus veren casino siteleri deneme bonusu veren siteler sohbet hattı deneme bonusu veren siteler sex hattı canlı casino deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler betkom evden eve nakliyat eşya depolama escort alanya Deneme bonusu veren siteler beylikdüzü escort escort beylikdüzü Ataşehir escort casibom