fbpx

Šljive su zrele

0

Konačno je opet vrijeme šljiva. Počela je sezona berbe plavih plodova. Nebitno o kojoj se vrsti/sorti radi, plavičasto voće sadrži kalij koji reguliše krvni pritisak i jako su dobre za probavu. Naravno najbolje su friške ali i kao sastojak za kolače, štrudle, knedle. Prilikom kupovine šljiva obratite pažnju na to da su friške i da nisu mekane. Znak da su friške je „bijeli sloj“ koji se stvori na njihovoj površini. Ovaj tanki sloj nalik parafinu štiti šljive od isušivanja i produžava im postojanost.

Evo i par Gugu ideja, šta biste mogli praviti sa šljivama:

Šljivopita

Šljivopita je naše tradicionalno bosansko jelo, koje neki zovu i samo zapečene šljive. Postupak pravljenja je vrlo jednostavan: Šljive očistite od košpica, tepsiju namažete puterom pa zatim šljive umačete u brašno (pšenično ili kukuruzno) i redate jedan red u tepsiji (vanjski dio šljive je okrenut prema dnu tepsije). Kada ste dno obložili šljivama pospete sa šoljom (većom) smeđeg šećera i redate drugi red šljiva (umočenih u brašno) tako što ste vanjski dio šljive okrenuli prema gore (znači unutrašnji dijelovi šljive donjeg i gornjeg reda se dodiruju) te opet pospete sa šoljom šećera. Pecite oko 25 min. Na 250 stepeni uz nadgledanje (masa oko šljiva postane roze boje i tečna). Služite u zdjelicama.BestiljBestilj ili pekmez od sljiva. U bestilj idu samo one lijepe sljive, šljive koje su zelene i trule se odstranjuju. Košpe se vade, sve šljive se samelju i stave u kazan ili veliki lonac i kuhaju uz mijesanje da bestilj ne bi izgorio.

Knedle sa šljivama

1 kg krompira1 jajemalo uljamalo solicca 200 – 250 gr oštrog brašnaKrompir se kuha u ljusci, oguli što topliji, protisne kroz prešu u veliku zdjelu. Doda se brašno. Količina brašna varira ovisno o kvaliteti krompira (ako je mlad, bit će vodenastiji pa će trebati više brašna, a stari je suh i zahtijeva manje brašna). Također, može se dio brašna (otprilike 1/5) zamjeniti grizom. U krompir i brašno dodaje se malo ulja, soli i jedno jaje i rukom se mjesi tjesto dok se sve fino ne izmješa. Nije ptorebno previše mjesiti, da tijesto ne bude prežilavo. Odvajati komade tijesta, na dlanu ih oblikovati u tijesto debljine cca pola centimetra i time omotati šljive. Umjesto šljiva, mogu se koristiti i kajsije. Kad se savlada vještina pravljenja knedli, umjesto voća, može se koristiti i džem u odabiru željenog okusa. Od ove količine krompira dobit ćete dvadesetak knedli.

Komentari

Share.