fbpx

Trbušna muskulatura u trudnoći

0

Najveći dio opterećenja u trudnoći pored karice, nose trbušna muskulatura, kao i koža na stomačnom predijelu. Izloženi su velikom pritisku i prilikom toga dolazi do njihovog enormnog istezanja.

Kako bi postigli, da ih što prije vratite u stanje prije njihove transformacije pod uticajem rasta ploda, ključne su dvije stvari:

1)      posvetiti se jačanju kompletne trbušne regije prije nego što zatrudnite i

2)      posvetiti što više pažnje kosim mišićima ( m.oblicuus internus i externus abdominis)

Ravni trbušni mišić ( m.rectus abdominis) sastoji se od dva dijela, kao dvije dužne trake koje leže jedna pored druge, dok je između njih jedna linija  (Linea alba) koja ih dijeli. Pred kraj trudnoće one se razdvoje  kao rajsferšlus.

Upravo zbog toga je bitno u zadnjem trimestru i nakon poroda, redovno upražnjavati blage vježbe koje služe jačanju kosih mišića, koji će pomoći ponovnom, bržem spajanju ravnog trbušnog mišića u jednu jedinstvenu  cjelinu. Potpuna regeneracija navedenih mišića se postiže osam do dvanaest sedmica nakon poroda, a možete dodatno pomoći izvedbom ciljanih vježbica.

Primjer vježbe nakon poroda:

Lezite ravno na leđa, savijenih koljena i stopalima ravno na podlozi. Podignite istovremeno prste stopala i glavu prema gore. Stavite dlan u visinu pupka, prstima prema dole, te osjetite napetost mišića. Bitno je da pupak ne strši prema vani kod izvedbe, što bi ukazalo i da ravni mišić isto čini, a to je pogrešno.  Obratite pažnju i da prvo muskulatura karlice bude napea, pa tek onda prednji ravn mišić stomaka.  

 Doc.Dr.Damira Vranešić – Hadžimehmedović

Planiranje i programiranje prenatalnog i postnatalnog programa vježbanja

 u „Oyasports“ (Otoka)  i SRK „Dami“ (Ilidža)

_______________________________________________________________________________________________________

FitMamaby OyaSports&Dami će obradovati i čitaoce našeg portala 🙂
Darujemo 2X2 vouchera u iznosu od 30 KM i to 2 poklon vouchera za Centar Oya Sports na Otoci i 2 poklon vouchera za Dami/Ilidža, vaše je samo da u komentar napišete ime i prezime i za koji centar se odlučujete 🙂.

Sretnoooo!

Komentari

Share.