fbpx

Staromodni savjeti o odgoju koji definitivno vrijede i danas

0

Možda su naše bake ipak znale bolje od nas     Ne, ne mislimo na onaj savjet da je batina izašla iz raja. Taj savjet ipak zaboravite, jer ne služi svrsi, ali to ne znači da naše bake, prabake, a i roditelji nisu bili malo mudriji od nas, jer su se držali ovih starih savjeta. Savjeta koji se moraju primijeniti i u modernom svijetu, jer dokazano pričaju o dobrom odgoju.

1. Svojoj djeci vi ste prvenstveno roditelj, a ne prijatelj Prijatelje će naći tijekom života, ali roditelji moraju biti jedni, jedini – roditelji.

2. Ne trudite se biti savršen roditelj, takvi ne postoje Trudite se biti najbolji što možete ovisno o trenutku. I više od savršenog pokušajte biti sretni roditelji.

3. Odgajajte svoju djecu onako kako ste vi željeli biti odgajani Učite ih svojim primjerima, uz puno poštovanja i uvažavanja.

4. Kad nešto kažete, to i učinite Dosljednost u vašim lekcijama jednako je važna kao i postavljanje granice. Jedno bez drugoga ne ide. Kad nečim zaprijetite, to uvijek izvršite inače će dijete već uskoro znati da stalno prijetite u prazno.

5. Ne živcirajte se zbog njihovih bitki Nije roditelj kriv ako dijete dobije lošu ocjenu ili ga ne izaberu za natjecanje. To su njihove, a ne vaše bitke, isto kao što je to njihova, a ne vaša odgovornost. Pišete im zadaće da budu najbolje? Prestanite!

6. Pazite što pričate, djeca su spužve Svaku rečenicu, pojam ili ružan rječnik za koje ne želite da djeca čuju ostavite za sebe do trenutka kad dijete neće biti u blizini. Zato što su djeca spužve i uvijek čuju ono što ne treba.

7. Roditelji moraju podržavati jedan drugoga Čak i kad dođe do razmirica u mišljenjima, pred djetetom uvijek podržite jedan drugoga, jer je to ono što djetetu treba. Kasnije, kad dijete ne čuje, raspravite svoje stavove i pronađite kompromis.

8. Pustite djecu da budu djeca Djeca padaju, djeca uče na teže načine, djeca se glupiraju, ali i imaju svoj put – respektirajte to i vaše će dijete postati samostalnije, odgovornije i bolje.

9. Roditelji moraju imati vrijeme za sebe Ne podređujte život djetetu već svojoj obitelji. Dijete ne treba helikoptere, a roditelj katkad treba vrijeme za sebe. To je imperativ, a ne tek povremena nužda

Izvor: tuzlanski.ba

Komentari

Share.