fbpx

Razvojna faza djece: Zašto je tuđe uvijek draže

0

Šta ćete učiniti ako drugo dijete ode s kanticom vašeg djeteta kojom se igralo u parku ili automobilom koje je ponijelo u igraonu? Za roditelje koji prvi put idu u park s aktivnim djetetom, ove situacije mogu biti izvor neodlučnosti i stresa, ali, ako pravilno postupite, ostat će ono što zapravo i jesu – sitnice.

S obzirom na činjenicu da na igrališta vučete sa sobom gomilu stvari, normalno je da se želite kući vratiti s većinom opreme. U djetetovoj glavici, najbolji dio igranja u parku, ili u kući prijatelja, je istraživanje i upotreba tuđih novih i zanimljivih stvari, i istovremeno ignoriranje svih svojih super igračaka koje su mu roditelji pažljivo izabrali i skupo platili.

Uz to, nepisano je pravilo da djeca dijele igračke s drugom djecom. Vjerovatnoća da će vaše dijete jednog dana doći kući s tuđom lopaticom, dok će njegov medo završiti u tuđem ruksaku, je velika.

Ipak, ako se vaše dijete igra kockicama u igraoni, a drugo dijete pakira vaše igračke, potpuno je prihvatljivo da ga opomenete i “odbranite” imovinu svoga djeteta. Ukoliko je vaš prijedlog ignoriran, nježno oduzmite igračku djetetu i recite: “Žao mi je, dušo, to ostaje ovdje”.

Kao i tuđe igračke, i užina drugog djeteta je zanimljivija od vlastite. Dok je razmjena slatkiša normalna među prijateljima i u grupicama za igru, situacija u kojoj vam nepoznato dijete traži keks može biti malo neobična.

Dobar način da to izbjegnete jeste da djetetu dopustite da jede samo dok sjedi na klupi pored vas.

Ali, ako nepoznato dijete ne odustaje od keksa recite mu: “Naravno da ćeš dobiti slatkiš. Samo, molim te, pitaj prvo svoju mamu”. Tako će mama tog djeteta znati šta joj dijete jede i vi nećete biti krivi ukoliko dijete dobije alergiju ili poremetite nečiju ishranu.

Osim toga, kada dijete ode po majčinu dozvolu, velika je vjerovatnoća da će mu majka odgovoriti da ne gnjavi nepoznate i da umjesto toga pojede bananu koju su ponijeli.

Naravno, ovo može uraditi i vaše dijete, pa ga unaprijed upozorite da ne smije uzimati tuđe igračke ili tražiti hranu od nepoznatih ljudi.

Važno

Ako u park ili igraonu idete s dvoje ili više djece, pažnju ćete morati podijeliti. Bez obzira na to koliko se trudili stvari držati pod kontrolom, neizbježno je da u jednom trenutku izgubite jedno od njih iz vida samo na sekundu. Morate se osloniti na dobru volju drugih roditelja da podigne vaše dijete ukoliko padne ili mu održi bukvicu ukoliko se ne ponaša kako treba.

Izvor: http://bebe.avaz.ba

Komentari

Share.