Čega se djeca najčešće plaše?

0

Dječji strahovi zavise od nekoliko faktora – starosnog doba djeteta, kao i faze odrastanja u kojoj se nalazi. Pogledajte čega se djeca najčešće plaše, u zavisnosti od njihovog starosnog doba.

Do treće godine – strah od odvajanja od majke.

3 godine – strah od ljudi, maski, strah od mraka, životinja, policajaca, lopova.

4 godine – strah od glasnih zvukova: sirena, vatrogasac, strah od mraka, divljih životinja, strah od majčinog večernjeg izlaska.

5 godina – smanjuje se strah od ljudi, ali rastu stvarni strahovi od povreda, padova, pasa, kao i strah da se mama neće vratiti kući.

6 godina – veoma plašljivo doba. Djete se tada boji zvukova (zvono, telefon, neprijatni glasovi). Strah od duhova, vještica, strah od toga da je neko pod krevetom, da će se izgubiti, strah od vode, vatre, groma, munje, strah od samoće, strah da će se mami nešto dogoditi. U ovom periodu djeca postaju hrabrija kada su u pitanju “ozbiljnije” povrede, ali se boje trna, posjekotine, krvi.

7 godina – strah od mraka, tavana, podruma, duhova, vještica. Javlja se i strah od špijuna, lopova, ljudi koji se kriju u ormaru, pod krevetom… Većina strahova nastaje nakon strašnih priča, filmova, gledanja TV-a. Također, djete se brine da ga ne vole, da će zakasniti u školu.

Od osme godine – sve je manje dječjih strahova, a djete se sve više boji realnih, opasnih stvari i situacija.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.