fbpx

7 znakova da je vaš porođaj počeo

0

Rani znakovi porođaja nekada ne mogu biti tako vidljivi, pogotovo ako vam je to prva trudnoća. Vaginalni porođaj nije komplikovana stvar, ali morate biti pod nadzorom ljekara. Dakle, važno je da se znakovi porođaja identifikuju rano, kako biste u bolnicu stigli na vrijeme.

Sedam znakova da je vaš porođaj počeo:

1. Bol u leđima

Ovo je najčešći simptom bola pri porođaju. Većina žena kaže da je njihov porođaj počeo s bolom u leđima. No, morate razlikovati ovaj bol od od uobičajenih bolova koje imate tokom trudnoće.

2. Kontrakcije

Kada se pripremaju za vaginalni porođaj, zidovi maternice se stvrdnu. Ove kontrakcije su bezbolne, pa ih većina žena i ne primjeti. Ali, ako budete obratili pažnju na njih, osjetićete intenzitet tih kontrakcija sedam dana prije porođaja.

3. Sluz

Pre porođaja pojavljuje se vaginalna tečnost jer se sluz polako otapa, te voda koja se skupi može da pukne kad dođe vrijeme.

4. Krv

Ukoliko primjetite malo krvi u vaginalnoj tečnosti pred porođaj, obratite se ljekaru.

5. Učestalo mokrenje i stolica

Učestalo mokrenje je simptom koji se javlja tokom trećeg tromjesečja trudnoće. No, kada dođe vrijeme za porođaj, osjećaćete potrebu da idete u WC, čak i ako ste maloprije ispraznili bešiku – jer se beba namešta i pomjera na djole.

6. Bebini pokreti

U trudnoći ćete se navići na bebine pokrete. No, neposredno prije porođaja, kada osjetite bol, pokreti će se usporiti, budući da beba obično traži poziciju za rođenje sedam dana prije porođaja.

7. Vodenjak

Pucanje vodenjaka je siguran znak da ćete se uskoro poroditi. Osjetićete jake kontrakcije, i imaćete puno vaginalne tečnosti.

Komentari

Share.