fbpx

7 načina kako unijeti dovoljno folne kiseline u organizam bez dodataka prehrani

0

Folna kiselina ili vitamin B koji je topiv u vodi, najviše se veže uz trudnice i one koje to tek žele postati. No, ona pomaže i u prevenciji anemije i potiče apsorpciju hranjivih tvari. Također se koristi za liječenje ulceroznog kolitisa, bolesti jetre, alkoholizma i bolesti bubrega. Ovo su prirodni načini kako da njome opskrbiš organizam.

Registrirani dijetetičar Alex Caspero za portal Women's Health otkrio je sve načine na koje prirodno možeš unositi vitamin B, ključni vitamin za žene koji se nalazi u brojnoj superhrani, bez da posežeš za pilulama. Pored toga što smanjuje rizik od pobačaja, prevenira rak dojke, a smanjuje i rizik bolesti crijeva, mozga i pluća.

Top namirnice za zdravlje svake žene

HRANA

Folnu kiselinu treba unositi redovno, ponekad i do 400 mcg dnevno, a sve to možeš kroz sljedeće namirnice.

Grahorice

Grašak, grah, leća i slanutak najbolji su prirodni izvor folne kiseline. Pola šalice ili šaka bilo koje od navedenih grahorica osigurat će ne samo dovoljan unos folne kiseline, nego i proteina, vlakana, kompleksnih ugljikohidrata i željeza, dok su skoro bez masnoća i niskog su glikemijskog indeksa.  Možeš jesti zasebno ili dodati mljeveno mesu, tacosima, chiliju i slično.

Špinat

Samo jedna šaka ovog lisnatog zelenog povrća sadrži 58 mcg folne kiseline, što je oko 15% potrebnog unosa. Sad zamisli koliko folne kiseline možeš unijeti cijelim tanjurom ili zdjelom ako ga pripremaš na salatu, a možeš ga izblendati u smoothie s bananom, chia sjemenkama i maslacem od kikirikija.  Pun je i fitokemikalija poput betakarotena i luteina, koji su antikancerogeni.

Brokula

Poznata kao superhrana, brokula je puna antioksidansa koji obnavljaju stanice i pomažu probavi. Samo 120 grama kuhane brokule sadrži 84mcg folne kiseline. Jedi ju na salatu, na pizzi ili oplemeni tjesteninu za nezaboravan okus.

 Šparoge

Njihova se sezona lagano bliži (u proljeće) pa imaj na umu kada se pojavi na tržnicama da je ovo čarobno povrće krcato vitaminom A, C i K te u nešto više od 200 grama sadrži čak 70 mcg folne kiseline.

Avokado

Ne samo da je pun zdravih masnoća, nego u samo jednoj porciji obroka s avokadom (tostom, salatom…) unosiš 54 mcg folne kiseline u tijelo. Zamijeni majonezu (makar bila sa smanjenim udjelom masnoća ili bez jaja) i maslac s avokadom i ne samo da ćeš unijeti dovoljno folne kiseline dnevno, nego će ti pomoći i u održavanju zdravlja srca.

 Jaja

Jaja su niskokalorična i iznimno su hranjiva. Odličan su izvor proteina i sadrže skoro svaki bitni vitamin, kao i 24 mcg folne kiseline u svakom jajetu. Tvrdo kuhana jaja možeš uvijek imati u hladnjaku kada te uhvati želja za prigristi nešto, a možeš ih poširati pa dodati na tost s avokadom.

Kikiriki

Kao da ne trebaš dovoljno dobar izgovor da navališ na ove slasne orašide, mi ti donosimo još jedan – sa samo 120 grama kikirikija u organizam unosiš nevjerojatnih 175 mcg folne kiseline. Dobar su izvor i lješnjaci, bademi te orasi.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Komentari

Share.