fbpx

33 žene koje su se fotografirale prije i poslije poroda

0

Rokas Laurinavičius i Mantas Kačerauskas

Fotografije: Vaida Razmislavice – https://vaidaphoto.com/

Postati roditelj je vjerovatno najveća odgovornost koju čovjek može snositi. Najmanje što možemo učiniti zauzvrat, je zahvaliti ljudima koji su nas odgojili.

Kako bi izrazila zahvalnost za sve što su učinili, Vaida Razmislaviče (litvanska fotografkinja) je posvetila čitav serijal fotografija, samo za mame.

“Postati majkom” projekat je koji ima za cilj da pokaže kako rađanje mijenja ženu. Vaida je fotografirala 33 žene prije i nakon što su rodile svoje prvorođenče i najviše im se usredotočila na oči.

“Za ovaj projekt odabrala sam vrlo jednostavan format, kao da fotografiram za pasoš”, napisala je. “Htjela sam istaknuti pogled mojih modela, oduzimajući sve što bi ga ometalo.”

„Majčinstvo je duboko iskustvo, ispunjeno radošću, bolom, iscrpljenošću i ljubavlju“, rekla je ona. “Kad žena postane mama, stvarno osjeća svoju unutrašnju energiju; njezina intuicija postaje jača, a njena mudrost dostiže nove visine.”

Vaida je i sama prošla kroz ove promjene. “Prije prvog rođenja moja ideja o majčinstvu bila je vrlo drugačija”, rekla je Vaida.

“Da budem iskrena, nisam osjetila majčinski instinkt kad sam ga prvi put uzela u naručje. Sve sam naučila usput, uključujući i ignorisanje starih saznanja i skupljajući hrabrost da vjerujem u svoje odluke.”

Ideju za ovaj projekt sam dobila prilikom susreta sa ljudima koji su novorođenčad smatrali nekom vrstom prepreke roditeljima “, rekla je fotografkinja.

” Željela sam pokazati da je moguće nastaviti živjeti normalno i nakon rođenja djeteta.„

Vaida je to znala iz vlastitog iskustva, dok se trudila da stekne magisterij dok je odgajala dvoje djece.

Vaida je rekla da je zaista zanimljivo vidjeti sve sitne detalje koji su se promijenili u samo nekoliko mjeseci. “Na neki način, ovim projektom sam završila izlječenje. Gledajući direktno u te ženske oči, ponovo sam rodila svog prvog sina. Sve traume i strahovi koje sam zatvorila negde u sebi vratili su se, samo da bi opet nestali u procesu. Shvatila sam putovanje koje sam provela kao majka.

 

“Uzela sam si vrijeme prije objavljivanja ovog projekta”, dodala je. “Objavljivala bih ove fotografije svaki dan, međutim, osjećalo se kao da nije pravo vrijeme. Kao da serija čeka svoje rođenje. Morala sam da prestanem da kritikujem sebe zbog toga. Ovaj period je bio doista poput vremena kada čekate da se netko rodi. I to je prošlo na isti način: ne možete to kontrolirati, samo ga morate pustiti i vjerovati da će se to dogoditi kada bude trebalo. ”

Vaida je vrlo zahvalna svim učesnicama. Naročito zbog njihovog strpljenja.

33 žene koje su stajale pred njenom kamerom rodile su 36 djece, uključujući tri para blizanaca. Ukupno 20 dječaka i 16 djevojčica. Neki od njih već su proslavili svoj prvi rođendan.

Nakon što je objavila projekat, nekolicina ljudi kritikovala ga je zbog njegove post-produkcije. Rekli su da se fotografije razlikuju jedna od druge. I dok se Vaida slaže da je to doprinijelo ukupnom efektu, ipak je to bio samo mali dio procesa.

“U početku sam se brinula zbog osvjetljenja. Snimala sam fotografije pre i poslije u različitim studijima (koristila sam sve prostore koje sam mogla da dobijem) i iako sam čak  pomislila da mogu da namjestim prvu grupu portreta, nisam htjela učiniti to.

Za ovaj projekt koristila sam samo prirodno osvjetljenje i zbog nedostatka iskustva zaboravila sam da se kut sunčeve svjetlosti ljeti i zimi razlikuje. Takođe, stvari kao što su odraz i broj prozora su ušli u igru. Sredila sam vrlo malo detalja u postprodukciji. Ali, kad bih to mogla izraditi iznova, koristila bih studijsku rasvjetu, pokušavajući održavati iste uvjete za svako snimanje. ” Fotograf je rekao da pozdravlja svaki komentar koji joj može pomoći da se poboljša.

 

 

 

Komentari

Share.