Nema tog problema kojeg šoljica vrućeg čaja ne može riješiti, ili barem ublažiti. U tom uvjerenju već odavno žive Britanci, kojima je još uvijek ispijanje čaja nezaobilazan dnevni ritual, a kaže se i kako je čaj bio tajno britansko oružje tijekom Drugog svjetskog rata.
I ove godine će kraljica Elizabeta II., koja obilježava 70 godina na britanskom prijestolju, popiti svoj poslijepodnevni čaj u krugu članova obitelji na imanju Sandringham.
Kraljica čaj pije svaki dan, uz male sendviče bez kore, kolačiće i pogačice, a jedna priča kaže kako je na putovanja uvijek sa sobom nosila svoj omiljeni čajnik. Obično ga pije u 16 sati, a njezine omiljene vrste su Earl Grey i Assam.
Kava ne uspijeva nadmašiti popularnost čaja, on je i dalje napitak broj jedan u Ujedinjenom Kraljevstvu, Britanci dnevno popiju oko sto milijuna šoljica čaja, a kad se gleda po glavi stanovnika, ispred njih su samo Turska i Republika Irska.
Oko 84 posto britanske populacije pije čaj svaki dan, a navodno čak 98 posto ispijenih šoljica čaja pripremljeno je s mlijekom, samo 30 posto ljudi stavlja šećer u čaj.
Tijekom pandemije Britanci su se još više okrenuli čaju, konzumacija je porasla na gotovo 112 milijuna šoljica dnevno.
Jedno istraživanje pokazalo je da je 27 posto Britanaca pilo više čaja tijekom “lockdowna”, 34 posto sudionika istraživanja kazalo je da u čaju traže utjehu, a svaki deseti da u krizi “upali vatru ispod čajnika”.
KRENULO S PORTUGALSKOM PRINCEZOM
Povijest čaja, poznato je, počela je prije više od četiri tisuće godina u Kini, a pravi zamah uhvatio je tijekom osmog stoljeća, kad je postao kinesko nacionalno piće.
Svijet se s njim počeo upoznavati u ranom 17. stoljeću, a trend ispijanja čaja u Veliku Britaniju donijela je supruga kralja Charlesa II., portugalska princeza Catarina de Bragança, koja je 1662. postala kraljica Engleske, Škotske i Irske.
Nakon što je stigla u Englesku uoči udaje za Charlesa, Catarina je zatražila šoljicu čaja. Već je bila redoviti konzument čaja, koji je bio popularno piće među portugalskom aristokracijom. Iako su Englezi već bili upoznati s njim, nigdje u blizini nije bilo čaja, pa su budućoj kraljici ponudili malo pivo.
Portugal je za vjenčanje poslao nekoliko brodova s luksuznom robom među kojom je bila i škrinja čaja, pa je kraljica Catherine mogla svoje omiljeno piće popularizirati među britanskom aristokracijom, a nakon toga i bogatim pripadnicima društva.
Zbog visokih poreza na crni i zeleni čaj, on nije bio dostupan širokim masama, ali to se promijenilo kad su krijumčari stupili na scenu, pa je ilegalni uvoz čaja nadmašio onaj legalni.
Tek kad je premijer William Pitt srezao porez na čaj sa 119 na 12,5 posto 1783. godine, crno tržište je praktički nestalo, a konzumacija čaja je eksplodirala. Postao je dio svakodnevnog života Britanaca.
No poslijepodnevni čaj je novija britanska tradicija nastala zahvaljujući Anni, sedmoj vojvotkinji od Bedforda, a bilo je to 1840. godine.
ČAJ, KRUH I MASLAC
Vojvotkinja Anna ogladnjela je negdje oko četiri sata popodne, između ranog ručka i kasne večere. Tražila je da joj u njezine odaje donesu čaj, kruh i maslac te kolač i to joj je postao svakodnevni običaj, na koji je počela pozivati prijatelje.
Poslijepodnevni čaj postao je pomodni društveni događaj, dame iz visokog društva mogle su odjenuti duge haljine, rukavice i šešire za tu prigodu, a čaj se obično servirao između četiri i pet sati poslijepodne. U početku su to bila privatna okupljanja, ali kad je kraljica Victoria počela sudjelovati na njima, postao je to događaj većeg značenja.
Tradicionalni poslijepodnevni čaj sastojao se i od selekcije slanih i slatkih malih jela – profinjenih mini sendviča, među kojima je nezaobilazan onaj s tankim kriškama krastavca, sitnih kolača i pogačica koje se jedu s tučenim vrhnjem i džemom.
Danas, kao i u 19. stoljeću, prijatelji i članovi obitelji pozivaju se na poslijepodnevni čaj, ali to može biti puno jednostavnija ceremonija od one pomodne aristokratske, uz obične keksiće umjesto svih elegantnih i skupih malih jela.
Na ovim našim prostorima većina nas čaj pije kad imamo nekih zdravstvenih problema, umjesto da posegnemo za čajem, čije različite vrste imaju brojna kvalitetna svojstva, kako bismo sačuvali zdravlje.
Osnovna pravila