fbpx

Željeli biste uživati u pravoj šalici čaja, poput kraljice Elizabete? Otkrivamo sve tajne i recept njezinog napitka u kojemu uživa svakog dana u 16 sati, ali i uzbudljivu povijest

0

Nema tog problema kojeg šoljica vrućeg čaja ne može riješiti, ili barem ublažiti. U tom uvjerenju već odavno žive Britanci, kojima je još uvijek ispijanje čaja nezaobilazan dnevni ritual, a kaže se i kako je čaj bio tajno britansko oružje tijekom Drugog svjetskog rata.

I ove godine će  kraljica Elizabeta II., koja obilježava 70 godina na britanskom prijestolju, popiti svoj poslijepodnevni čaj u krugu članova obitelji na imanju Sandringham.

Kraljica čaj pije svaki dan, uz male sendviče bez kore, kolačiće i pogačice, a jedna priča kaže kako je na putovanja uvijek sa sobom nosila svoj omiljeni čajnik. Obično ga pije u 16 sati, a njezine omiljene vrste su Earl Grey i Assam.

Kava ne uspijeva nadmašiti popularnost čaja, on je i dalje napitak broj jedan u Ujedinjenom Kraljevstvu, Britanci dnevno popiju oko sto milijuna šoljica čaja, a kad se gleda po glavi stanovnika, ispred njih su samo Turska i Republika Irska.

Oko 84 posto britanske populacije pije čaj svaki dan, a navodno čak 98 posto ispijenih šoljica čaja pripremljeno je s mlijekom, samo 30 posto ljudi stavlja šećer u čaj.

image

Mali prst koji strši je velika pogreška pri ispijanju čaja, to uopće nije otmjeno
 Shutterstock

Tijekom pandemije Britanci su se još više okrenuli čaju, konzumacija je porasla na gotovo 112 milijuna šoljica dnevno.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 27 posto Britanaca pilo više čaja tijekom “lockdowna”, 34 posto sudionika istraživanja kazalo je da u čaju traže utjehu, a svaki deseti da u krizi “upali vatru ispod čajnika”.

KRENULO S PORTUGALSKOM PRINCEZOM

Povijest čaja, poznato je, počela je prije više od četiri tisuće godina u Kini, a pravi zamah uhvatio je tijekom osmog stoljeća, kad je postao kinesko nacionalno piće.

Svijet se s njim počeo upoznavati u ranom 17. stoljeću, a trend ispijanja čaja u Veliku Britaniju donijela je supruga kralja Charlesa II., portugalska princeza Catarina de Bragança, koja je 1662. postala kraljica Engleske, Škotske i Irske.

Nakon što je stigla u Englesku uoči udaje za Charlesa, Catarina je zatražila šoljicu čaja. Već je bila redoviti konzument čaja, koji je bio popularno piće među portugalskom aristokracijom. Iako su Englezi već bili upoznati s njim, nigdje u blizini nije bilo čaja, pa su budućoj kraljici ponudili malo pivo.

Portugal je za vjenčanje poslao nekoliko brodova s luksuznom robom među kojom je bila i škrinja čaja, pa je kraljica Catherine mogla svoje omiljeno piće popularizirati među britanskom aristokracijom, a nakon toga i bogatim pripadnicima društva.

Zbog visokih poreza na crni i zeleni čaj, on nije bio dostupan širokim masama, ali to se promijenilo kad su krijumčari stupili na scenu, pa je ilegalni uvoz čaja nadmašio onaj legalni.

Tek kad je premijer William Pitt srezao porez na čaj sa 119 na 12,5 posto 1783. godine, crno tržište je praktički nestalo, a konzumacija čaja je eksplodirala. Postao je dio svakodnevnog života Britanaca.

No poslijepodnevni čaj je novija britanska tradicija nastala zahvaljujući Anni, sedmoj vojvotkinji od Bedforda, a bilo je to 1840. godine.

ČAJ, KRUH I MASLAC

Vojvotkinja Anna ogladnjela je negdje oko četiri sata popodne, između ranog ručka i kasne večere. Tražila je da joj u njezine odaje donesu čaj, kruh i maslac te kolač i to joj je postao svakodnevni običaj, na koji je počela pozivati prijatelje.

Poslijepodnevni čaj postao je pomodni društveni događaj, dame iz visokog društva mogle su odjenuti duge haljine, rukavice i šešire za tu prigodu, a čaj se obično servirao između četiri i pet sati poslijepodne. U početku su to bila privatna okupljanja, ali kad je kraljica Victoria počela sudjelovati na njima, postao je to događaj većeg značenja.

image

Tradicionalni poslijepodnevni čaj
 Shutterstock

Tradicionalni poslijepodnevni čaj sastojao se i od selekcije slanih i slatkih malih jela – profinjenih mini sendviča, među kojima je nezaobilazan onaj s tankim kriškama krastavca, sitnih kolača i pogačica koje se jedu s tučenim vrhnjem i džemom.

Danas, kao i u 19. stoljeću, prijatelji i članovi obitelji pozivaju se na poslijepodnevni čaj, ali to može biti puno jednostavnija ceremonija od one pomodne aristokratske, uz obične keksiće umjesto svih elegantnih i skupih malih jela.

Na ovim našim prostorima većina nas čaj pije kad imamo nekih zdravstvenih problema, umjesto da posegnemo za čajem, čije različite vrste imaju brojna kvalitetna svojstva, kako bismo sačuvali zdravlje.

Ispod poklopca čaja ‘Catherine’, nazvanog po portugalskoj princezi koja je postala engleska kraljica i popularizirala čaj u Velikoj Britaniji, nalazi se i dragulj
 Josko Ponoš/Cropix

image

Priprema japanskog matcha čaja
 Josko Ponoš/Cropix

Osnovna pravila

Nekoliko je temeljnih pravila za pripremu čaja kako to rade Britanci.

Čajnik treba “oplahnuti” vrućom vodom da se zagrije, pažljivo izmjeriti količinu čaja – jedna vrećica ili čajna žličica za svaku šalicu koja će biti servirana, plus jedna dodatna.

Temperatura vode za crni čaj treba biti između 90 i 98 Celzijevih stupnjeva, a za zeleni čaj oko 80 stupnjeva; uvijek pročitajte upute.

Prelijte vruću vodu preko listića čaja ili vrećice u čajniku, pričekajte tri do pet minuta, ovisno o uputama, potom ga ulijte u šalice koristeći cjedilo ako kuhate čaj u listićima.

Dodajte mlijeko ovisno o vrsti čaja koju kuhate i osobnom ukusu.

Ako se nećete zamarati britanskim ceremonijama, pripremite svoj omiljeni čaj kako vam odgovara i uživajte u njemu u bilo koje doba dana.

Mlijeko prije ili poslije čaja?

Dvije su velike dvojbe vezane uz tradicionalni poslijepodnevni čaj. Ulijeva li se mlijeko prije ili poslije čaja i stavlja li se na pogačice najprije džem pa tučeno vrhnje ili obrnuto? Oko toga se još uvijek vode žestoke debate.

Originalno su europske šalice bile napravljene od “mekog” porculana pa se mlijeko ulijevalo prije kako bi se spriječilo pucanje šalica kad se u njih ulije vrući čaj.

Kad je otkriven čvršći porculan, to više nije bilo potrebno pa je ulijevanje mlijeka nakon čaja postao znak bogatstva – gostima se moglo pokazati da imate najkvalitetniji porculan.

Danas prevladava mišljenje da mlijeko treba dodavati u čaj. I kraljica tako radi, pa zašto ne bi i svi ostali?

Što se tiče pogačica, odgovor ovisi o tome jeste li pritaša devonskog ili cornwallskog načina.

U Devonu na pogačice stavljaju vrhnje prije džema, a u Cornwallu obrnuto.

Izaberite ono što vam se više sviđa.

A ako mislite da je otmjeno da vam mali prst strši dok držite šalicu čaja i pijete, grdno se varate, to je jedna od najvećih pogrešaka koju možete napraviti.

I ako trebate promiješati čaj u šalici, napravite to pokretima naprijed-natrag, ne kružnim, i žličica ne smije doticati stijenku šalice.

Komentari

Share.
tyrone unblocked games 1v1 lol unblocked shell shockers unblocked 2 player games unblocked madalin stunt cars 3 unblocked games 66 1xbet casino siteleri betpas 1xbet giriş bahiscom giriş beylikdüzü escort marmaris escort ataköy escort uluslararası evden eve nakliyat eşya depolama