Italijani se ne debljaju je popularna uzrečica sa kojom opisujemo italijansku hranu i stil života. Poznati su po svojoj odanosti odličnoj hrani, a sa druge strane, njihova stopa gojaznosti je veoma niska uporedujući sa drugim zemljama u Evropi i SAD-u. Ovdje pronađite neke savjete kako dobro jesti i ne dobiti na kilaži, a sve to dok uživate u dolce vita!
Italija je mediteranska zemlja gdje su pretilost i gojaznost rijetke pojave uprkos velikim količinama pizze, tjestenine i mnogih drugih finih jela. Pitanje je postoji li italijanska tajna koju i mi možemo da saznamo?
Mnoge studije pokazuju da mediteranska ishrana ima mnoge zdravstvene benefite, od smanjenja rizika od raka i srčanih bolesti do življenja zdravijeg, dužeg života. Ipak, mora da se nešto gubi u prijevodu. U mnogim zemljama prave omiljenu italijansku hranu, ali se ne pokazuje tako zdravom.
Večerajte ležerno
Postalo je jasno da Italijani, kao i neke druge mediteranske zemlje, znaju kako uživati u iskustvu jedenja. Druže se i opuštaju dok večeraju. Prije i poslije večere, većina ljudi ide u lagane šetnje kroz grad.
Ljudi u Italiji uživaju u ishrani bogatoj povrćem, voćem, ribom, mahunarkama, peradi, punog zrna, maslinovog ulja, crvenog vina, mliječnim proizvodima – i konzumiraju vrlo malo crvenog mesa.
Najčešće započinju dan sa malim doručkom ili kafom sa/bez mlijeka, zajedno sa malim keksom cornetto ili žitaricama. Ručak varira kroz zemlju i od porodice do porodice, ali se većinom sastoji od “prvog tanjira” i “drugog tanjira”, kao što je salata i sendvič, ili mali tanjir tjestenine sa malim komadom piletine ili ribe, sa povrćem.
Prestanite kada ste siti
Mnogi ljudi u Italiji nisu opterećeni kalorijama, jer obično prestanu jesti kada su siti. Italijani također vode aktivan stil života, sa puno vožnji biciklom ili šetnjama, većinom u urbanim dijelovima. Dodatno, obično zadovolje svoju želju za slatkim sa voćem umjesto slatkih deserata.
Balans kvalitete i kvantitete
Italijani jednostavno balansiraju kvalitet i kvantitet hrane, ne previše masti, samo malo crvenog mesa, puno piletine, puretine i ribe, i tek dovoljno ugljikohidrata.
Ekstra maslinovo ulje je preferensa koje se puno koristi na salatama i u kuhanju. Uživaju u monozasićenoj masti, ali ne pretjeruju. Ove zdrave masnoće su mnogo bolje od zasićenih, ali i maslinovo ulje je masnoća i treba biti konzumirano u limitiranim količinama.
Uživajte u domaćim jelima
Mahunarke su odličan dio toskanske ishrane, koje su pune razgradivih vlakana i proteina koji vas zasite dulje sa manje kalorija. Pasta e fagioli i supa ribollita su dva popularna zdrava jela sa mahunarkama.
Aceto balsamico je još jedan proizvod pun okusa, sa veoma malo kalorija koji se koristi slobodno za salate i drugu hranu. Prema jugu Italije, artičoke, svježa riba, začini, gigantski limuni i kapara doprinose zdravoj i ukusnoj kuhinji. Tjestenina se obično poslužuje al dente, sa maslinovim uljem ili povrćem i paradajz sosom te uvijek u malim porcijama.
Nemojte biti na dijeti
Italijani uče da dobro jedu i da ponekad uživaju u nečemu slatkom, i zbog ovoga nisu frustrirani. Kada ljudi kreću na dijetu, obično postanu depresivni i dobiju još više kila.
Pokušajte izbjegavati kremaste soseve na tjestenini i prženoj hrani. Umjesto toga, isprobajte jednostavan povrtni sos za tjesteninu, paradajz salatu i koristite maslinovo ulje. Dodatno, koristite limun, začinsko bilje, kaparu, sirće i drugu niskokaloričnu hranu kao dodatak jelima.
Zaključak
Većina nas ima tako pune živote da su jela tek mala pomisao tokom dana, sa brzinom kao glavnim faktorom za izbor jela. Nije rijetko da brzinski pojedemo ručak za stolom pred kompjuterom ili kući pred TV-om. Potražite neke italijanske zdrave obroke i pokušajte ih spremiti kod kuće. Domaće kuhanje i izbjegavanje brze i restoranske hrane su neki od razloga zašto se Italijani ne debljaju. Isto tako, pokušajte biti i aktivni nakon jela, makar sa sitnim radovima po kući ili laganim vježbanjem.
Viva Italia!
Izvor: Victoria