Vrlo često se pojavi neki novi proizvod ili jelo koje postane tema svih portala, novina i prepričavanja. Ovih dana je svakako to smoothie. Sam naziv potiče od engleske riječi koja znači glatko, kremasto. Smoothie je dakle, napitak koji se izrađuje od voća i povrća uz dodatak drugih sastojaka. U originalnom smoothie-ju dodaje se smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, sjemenke, suncokret pa čak i čokolada. Međutim, za one koji ne vole led i hladne napitke, umjesto zamrznutog jogurta može se dodati jogurt. Međutim, napitak koji se dobije na taj način je onda ustvari frape. Ipak, bez obzira kako ga zvali, ovaj napitak je idealan za ljetne dane.
Za razliku od voćnog soka kada se iskoristi samo sok iz voća i povrća, kod pravljenja ovih napitaka koristi se cijelo voće i povrće i samim tim unosi velika količina vlakana, koje bi inače običnim cijeđenjem bacili. Ovaj napitak se zato preporučuje svima koji imaju problem sa pražnjenjem crijeva tj. pate od zatvora kao i onima koji ne vole inače jesti voće i povrće. Dobar izbor je i za djecu.
Za pripremu je potreban samo dobar blender koji vjerovatno svako od nas ima negdje u kuhinji. Sada je pravo vrijeme da pronađete ovu kuhinjsku spravu i jednostavno date mašti na volju. Izaberite svoje omiljeno voće, operite, narežite i smrznite. Smrznite jogurt, voćni čaj ili sok. Nakon toga jednostavno iziksajte ove sastojke, dodajte po želji sjemenke, orahe, bademe i smoothie je spreman za konzumaciju. Ukoliko želite da mijenja desert, možete dodati čak i malo čokolade, po mogućnosti crne koja je bogat izvor polifenola.
Oni koji ipak ne vole hladne napitke, mogu napraviti frape. Odaberite mlijeko ili jogurt po želji, dodajte voće i povrće i dobit ćete ukusan frape. Ukoliko se odlučite da frape mijenja doručak, slobodno u cijelu smjesu dajte šaku pahuljica ili sjemenki. Bitno je da ne dodajete šećer. Ukoliko želite postići slađi ukus dobar izbor je med ili stevija. Mogućnosti su razne, a najljepše od svega je što možete u isto vrijeme jesti nešto zdravo i ukusno.
Za kraj, za one koji ipak vole da imaju recept za sve, evo nekoliko ideja koje sam i ja našla istražujući šta je ustvari tajna popularnosti ovog napitka. Uživajte.
Smoothie od malina
100 g malina
150 g jogurta (sa malo mliječne masti)-2 čaše
1 vanilin šećer ili pak malo arome vanilije.
Maline oprati, pola odvojiti , dodati jedan jogurt i lijepo ispasirati štapnim mikser, dodati vanilin šećero i usuti u čašu.
Ostatak malina izgnječiti viljuškom, dodati u smjesu malina i jogurta, lagano umutiti, pa dodati još jedan jogurt.
Čokoladni smoothie
1 i pol šoljica mlijeka s čokoladom
85 g nasjeckane tamne čokolade
3 kašikice kakaa u prahu
2 šoljice banana narezanih na kriške
1 šoljica smrznutog jogurta
U blenderu pomiješajte mlijeko, čokoladu, kakao i bananu. Miješajte najvećom brzinom oko 45 sekundi. Dodajte smrznuti jogurt i opet miješajte najvećom brzinom dok smjesa ne postane glatka. Možete ukrasiti s malo listića naribane čokolade.
Smoothie od borovnice i banane
200 ml svježih borovnica
1 veća banana
175 ml nemasnog gustog jogurta
65 ml nemasnog mlijeka
4-6 kockica leda
1 manja kašika meda
Borovnice oprati i staviti u blender, dodati bananu isječenu na komade, zatim jogurt, mlijeko, med i 4-6 kockica leda i sve izmiksati do željene gustine.
Piše:
Dr. sci. Marizela Šabanović, nutricionistica, rođena je u Tuzli, gdje je završila Osnovnu i Srednju Medicinsku školu. Nakon završene srednje škole upisuje se na Tehnološki fakultet, Odsjek prehrambeni. Diplomirala je 2004. godine kao Zlatni student. Tokom studija bila je i stipendistica njemačke fondacije Heinrich Boll. Postdiplomski studij upisala je na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, na modulu Bromatologija i nutricionizam. Magistarski rad pod nazivom „Uticaj prehrane i fizičke aktivnosti na stanje uhranjenosti u adolescenata“ odbranila je u aprilu 2011. godine i time stekla zvanje magistar farmaceutskih znanosti iz oblasti bromatologije i nutricionizma. Doktorsku disertaciju na temu “Uticaj prehrane, fizičke aktivnosti i unosa antioksidanasa na simptome upale vena debelog crijeva” odbranila je 19.12.2014. godine.
Angažovana je kao spoljna saradnica u zvanju više asistentice na predmetu Bromatologija na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Stručna saradnica je iz oblasti nutricionizma mjesečnog magazina “Ljepota i zdravlje”.