Priprema:
Krompir oguliti i kuhati u posoljenoj vodi cca 20 minuta. Za punjenje podgrijati ulje. Suhovinu uz miješanje hrskavo prepržiti. Luk oguliti i isjeckati na kockice. Luk i koncentrat paradajza dodati suhovini i izmješati. Kiseli kupus dodati i kratko propržiti. Dodati, so, biber i šećer i ostaviti da se ohladi. Krompir ohladiti i izgnječiti. Dodati brašno, jaje i griz i zamijesiti mekano tijesto. Dodati si i biber. Tijesto ostaviti da miruje 10 minuta. Podijeliti u 12 jednakih dijelova. Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesta razvaljati u krugove promjera cca 12 cm Ø. Kiseli kupus ravnomjerno podijeliti na tijesto i zatim ga preklopiti. Krajeve lagano pritisnuti prstima. Staviti na papir za pečenje i piroške premazati smjesom od mlijeka i žumanca. Peći u rerni cca 15 minuta na 175 °C. Isjeckani vlasac dodati pavlaci, dodati so i biber te servirati kao dodatak uz ukusne piroške.