Zbog brzog tempa života i previše obaveza, savremenim porodicama nije lako da okupe sve članove u isto vrijeme za trpezom. Međutim, zajedničkim okupljanjem za trpezom mališani će usvojiti zdrave navike u ishrani, a to će ih spasti od gojaznosti koja je sve prisutnija među djecom.
Novi ukusi
Istraživanja su pokazala da osobe koje se uglavnom hrane kod kuće, izbjegavaju brzu hranu i peciva, imaju znatno manje šansi da postanu gojazne. Dovoljan je podatak da obrok u restoranu u prosjeku sadrži 60 posto više kalorija od onog spremljenog kod kuće.
Na osnovu rezultata studije u kojoj su učestvovala djeca stara od devet do 14 godina, ustanovljeno je da ona koja ručaju kod kuće sa roditeljima, manje jedu prženu, nezdravu hranu i piju sokove. Njihova ishrana je bazirana na povrću i ključnim hranljivim materijama, kalciju, željezu i vlaknima. Uz to piju više vode, a manje soka.
Objedovanje s porodicom odlična je prilika i da se djeca upoznaju sa svim namirnicama i ishranu obogate novim ukusima. Osim toga, česti porodični ručkovi, dokazali su naučnici, imaju moć da smanje rizik od depresije i poremaćaja u ishrani. Mogu čak i da odbrane od poroka.
Manje problema
Naime, naučnici su ustanovili da djeca koja najmanje pet puta sedmično ručaju s roditeljima, kasnije znatno rjeđe odlučuju da puše, konzumiraju alkohol i drogu. Kod tinejdžera koji manje od tri puta sedmično ručaju s porodicom, čak tri i po puta povećan je rizik od konzumiranja narkotika.
I mlađi i stariji koji redovno objeduju s porodicom, imaju manje problema sa stresom, jer uz zalogaje dobijaju i podršku najbližih, dokazali su naučnici.
Izvor: avaz.bebe.ba