U tradicionalnoj evropskoj kuhinji, kim je jedan od dominantnih začina koji se koristi u velikom broju slanih jela. Veoma aromatičan, kim je član porodice peršuna ili Apiaceae; što je velika porodica biljaka koje takođe uključuje poznato bilje i začine kao što su mirođija, anis, komorač i kumin.
Ono što se dugo smatra sjemenom kima je zapravo plod kima – koji se koristi kao začin i u ljekovite svrhe.
Kim plodovi imaju oblik polumjeseca, tamno braon su boje, imaju do pet traka (rebra) koja prolaze duž njegove površine.
Napominjemo da je ono što nam je dugo bilo poznato kao sjeme kima zapravo plod kima.
Kim (plod kima) nam je obično dostupan u zrnu, ali postoji i mljeveni kim (mada je najbolje koristiti svježe samljeveni kim koji ste vi sami samljeli) i kim u prahu. Takođe postoji ulje kima i tinktura od kima.
Ljekovita dejstva
PORED TOGA ŠTO SE CIJENI KAO ZAČIN, KIM IMA SVOJU VRIJEDNOST I KAO ZDRAVA HRANA, BUDUĆI DA SADRŽI MNOGE HRANLJIVE MATERIJE, MINERALE, VITAMINE I ANTIOKSIDANSE.
Kim je bogat izvor dijetetskih vlakana. 100 g kima sadrži 38 g vlakana, 100% dnevne preporučene vrijednosti za unos vlakana. Rastvorljiva, kao i nerastvorljiva dijetetska vlakna poboljšavaju probavu i sprečavaju zatvor ubrzavanjem kretanja hrane kroz crijeva. Kim za probavu predstavlja jedan od najboljih prirodnih lijekova, a naročito se koristi:
– Kim za grčeve/gasove
– Kim protiv nadutosti.
Kim voda se ponekad koristi u liječenju nadimanja, gasova i nadutosti, kao i lošeg varenja, a naročito se koristi za ublažavanje kolika (grčeva) kod beba.
Takođe, dijetetska vlakna vezuju toksine u hrani i pomažu u zaštiti sluznice debelog crijeva od raka. Vlakna se vezuju i za žučne soli (proizvedene od holesterola) i smanjuju njihovu ponovnu apsorpciju u debelom crijevu, i tako pomažu u smanjenju nivoa LDL ili lošeg holesterola u krvi.
Kim sadrži zdravstveno korisna eterična ulja. Esencijalna isparljiva jedinjenja u kimu su karvon, limonen, karveol, pinen, kumuninik aldehid, furfural i tujon – a za njih je poznato da imaju antioksidativno, digestivno, kao i svojstvo protiv nadimanja i protiv nadutosti.
Kim sadrži i flavonoidne antioksidanse kao što su lutein, karoten, kriptoksantin i zeaksantin. Ova jedinjenja djeluju kao moćni antioksidansi, uklanjanjem štetnih slobodnih radikala iz organizma i tako štite od raka, infekcija, starenja i degenerativnih neuroloških bolesti. Kim protiv raka i tumora zaista daje pozitivne rezultate.
Kim začin je odličan izvor minerala poput željeza, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana, selena, cinka i magnezijuma. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Željezo je potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Cink je faktor u mnogim enzimima koji regulišu rast i razvoj, varenje i sintezu nukleinske kiseline. Kalijum je važna komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti koja pomaže u regulisanju rada srca i krvnog pritiska. Kim protiv visokog pritiska može dosta da pomogne.
Mangan naše tijelo koristi kao ko-faktor za snažan antioksidativni enzim, superoksid dismutazu.
Kim je zaista pravo skladište za mnoge vitalne vitamine: vitamin A, vitamin E, vitamin C, kao i mnogi vitamini B-kompleksa kao što su tiamin, piridoksin, riboflavin i niacin.
Kim za želudac – kim jača želudac i poboljšava varenje hrane, a ublažava i gorušicu.