Riža mi je jedan od najdražih dodataka jelu.
Moram priznati da je nisam toliko često pravio. Počeo sam je praviti u posljednjih godinu dana, čak mislim da sam je prvi put napravio u decembru prošle godine. U početku sam pravio samo rižoto, sve dok nisam naletio na nekoliko jednostavnih recepata za kuhanu rižu.
Priznajem, prije prošle godine, kad bih god pokušao napraviti rižu, uvijek bi mi izgorila, jer nisam znao tehniku kuhanja jer je zrno riže delikatno. Zato sam vam za dana pripremio vrlo jednsotavan recept za kuhanu rižu, koju sam dodao puretini u curry sosu.
Sastojci:
– 1 šolja riže
– 1,5 šolja vode
– začin po želji
Priprema:
1. U šerpu naspite vodu, rižu i začine po želji (ja sam stavio biber, sol i malo Vegete) te promješajte i ostavite da voda prokuljča.
2. Kada je voda proključala, ponovo promješajte i smanjite temperaturu na najmanji stupanj koji imate na peći (vjerovatno 1).
3. Za ovu vrstu riže, bijela (u mom slučaju je bila i gluten free), a veličina zrna je otprilike srednje, potrebno je da sotavite 15 minuta na najnižoj teperaturi.
4. Nakon 15 minuta, šerpu skinite s kola i ostavite još 5 minuta da se ohladi.
Servirajte uz puretinu ili neko drugo meso.
Uživajte!