fbpx

Centar Prirodno roditeljstvo Program Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR)

0

Tomislav Kuljiš
Osnivač IPD Centra i Integralne tjelesne psihoterapije, autor programa i terapeut

Osjećam neizmjernu zahvalnost što sam među sretnicima koji se bave onim što vole i što ih silno ispunjava, tako da mi se čini kao da u biti ne ”radim” i nemam ”posao”, nego neprestano stvaram i družim se stvarnim ljudima koji su mi jako dragi. Duboko u sebi osjećam da se u ovoj fazi života trebam baviti baš time što radim i prožima me snažan osjećaj smislenosti i svrhovitosti.

No, nije uvijek bilo tako. Imao sam period života kada sam se unatoč svoj profesionalnoj i financijskoj uspješnosti osjećao prazan i mučio me osjećaj besmislenosti mog dotadašnjeg djelovanja. Potraga me dovela do tjelesnih psihoterapija i edukacija za terapeute, kroz što sam se počeo mijenjati i sve više sjedati u sebe kakav u biti jesam uvijek i bio, ali negdje duboko ispod silnih obrana i maski (nije da ni danas toga nemam).

Ostao sam duboko fasciniran spoznajama o utjecaju iskustava sa skrbnicima u periodu ranog razvoja djeteta na cjeloživotno funkcioniranje i zdravlje buduće osobe. Daljnje čitanje knjiga, znanstvenih istraživanja, nove edukacije i osobna iskustva samo su mi još više potvrdili da sam među onima koji su sagledali novu paradigmu koja počinje mijenjati mnoge sfere društva, pogotovo u roditeljstvu, medicini i psihoterapiji.

Centar Prirodno roditeljstvo
Program Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR)

Svjedočeći kroz terapije posljedicama emocionalnih povreda iz ranog perioda kod odraslih osoba ostajao bih duboko pogođen pitanjem: Bi li njihovi roditelji radili te stvari svom djetetu da su znali da će to imati tako velike posljedice? Ovdje ne govorim ni o kakvim zlostavljanjima nego uobičajenim odgojnim metodama koje se široko koriste (i preporučuju od stručnih osoba), ali djeluju razorno na psiho-emocionalni razvoj djeteta.

Znam da sam već tada dobivao snažan impuls da približim roditeljima kako se njihova djeca duboko u sebi osjećaju i koje cjeloživotne posljedice i rezultate će dati određeni odnosi i metode odgoja, kakve i danas u svom neznanju i po inerciji roditelji primjenjuju na svojoj djeci.

I tu se počela razvijati ideja o Centru Prirodno roditeljstvo, što je bio prvi projekt. U intenzivnom proučavanju aktualne literature ostao sam nezadovoljan onim što jedan dio pedagogije i dječje psihologije (pogotovo zastarjeli rigidno bihevioralni pristup) govori.

Najviše sam bivao razočaran koliko je tu još uvijek neviđenja i nerazumijevanja djeteta i njegovog doživljaja svijeta i njegovog doživljavanja roditelja te neprepoznavanja njegovih stvarnih potreba i korijena određenih ponašanja.

Prije pokretanja Centra prekinuo sam sve svoje dotadašnje poslovne aktivnosti i uzeo si dvije godine za intenzivno svakodnevno proučavanje gotovo svega što se zna o važnosti ranog razvoja. Nakon pokretanja Centra, u narednih pet godina intenzivnog razvijanja znanja o ranom razvoju kroz teoriju i praksu, kao i svakodnevnog rada s roditeljima, mogao sam konačno dovršiti program Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR), koji se sastoji od tridesetak sati snimljenih i uređenih predavanja s PDF-om.

Želio sam tada dati sve od sebe da što više ljudi, pogotovo roditelja, čuje o tim važnim spoznajama pa sam se posvetio javnim nastupima, predavanjima u gradovima regije, nastupima u TV i radio emisijama, pisanju članaka za novine i portale. U radu Centra su mi se priključile i moje kolegice terapeutkinje Nikica Stezinar, Dubravka Rodić, Ljerka Zorić, Jane Kramar i Maja Dajčer.

Smatram da je razumijevanje preduvjeta cjelovitog roditeljstva i cjelovitog ranog razvoja tijekom prvih godina djeteta nešto najvažnije i najdragocjenije što roditelj može dati svom djetetu kroz cijeli život.

Problem je što ulazak u razumijevanje ranog razvoja neminovno otvara kod roditelja temu njega samog kao osobe, njegovih iskustava kao djeteta, njegovog stupnja emocionalne, socijalne, psihološke zrelosti… Ukratko, traži da pogleda u sebe, što najveći dio ljudi nije još uvijek spreman. Stoga ove spoznaje ulaze u društvu puno sporije nego što je potrebno i njihov prodor će rasti, kako bude rasla razina svijesti društva.

Komentari

Share.