Ponovo je sezona malina. Malina je grm koji potječe iz jugoistočne Europe, raste uz živice, rubove puteva i šumaraka, a sve se češće uzgaja i u vrtovima i gotovo da je jednako toliko udomaćen kao i jabuke, kruške ili šljive. Plod je zbirna koštunica crvene boje, poznata po jedinstvenoj aromi koju duguje posebnoj mješavini aromatičnih tvari, koja se teško imitira, čuva i konzervira, te profinjenom delikatno-kiselkastom okusu.
Ovo voće uspjeva još do septembra, sadrži dosta magnezija i vitamina C i B. Jako su ukusne kao dodatak kolačima, prilog uz sladoled ili jogurt, a posebno je ukusan džem i sok od malina. Maline je najbolje odmah jesti, a na temperaturi od 4 stepena mogu izdržati do maksimalno 3 dana. Ukoliko ih odlučite zalediti, najbolje ih je prvo staviti na ravnu podlogu da se malo zalede pa onda sastaviti u kesu za zamrzivač.