fbpx

Zbog čega su porođajni bolovi toliko neprijatni?

0

Porođajni bolovi posljedica su kontrakcija materice, uslijed čega nastaje privremeni nedostatak kiseonika, što nadražuje nervne završetke, a istovremeno se javlja i veliki pritisak na cerviks. Mogu se javiti u vidu grčeva u stomaku, preponama i leđima, a ponekad i u bokovima ili butinama.

ThinkstockPhotos-181505072

Njihovo trajanje, intenzitet i lokacija manifestuju se prema predvidljivoj dinamici i svaka žena ih drugačije doživljava – nisu isti čak ni kada se radi o drugoj trudnoći kod iste osobe.

Za većinu budućih majki najteže iskustvo nije bol izazvan izolovanom kontrakcijom, već činjenica da se javlja u kontinuitetu, a kako porođaj napreduje, interval se sve više skraćuje.

Primjena specijalnih tehnika disanja jeste djelotvorna, jer kontinuirano obezbijeđuje dotok dovoljne količine kiseonika u mišiće i ublažava bol. Mišići poda karlice i perineuma (međica) takođe sadrže brojne nervne završetke i receptore za bol, a kada ih kontrakcije nadraže, šalju signale duž kičmene moždine u mozak, što se registruje kao bol.

Pritisak bebine težine na regije koje sadrže veliki broj nerava – matericu, donji dio leđa, krsnu i trtičnu kost, takođe izaziva ovu neprijatnu tegobu koja se ispoljava u vidu oštrog ili tupog bola u donjem dijelu leđa. Fizički napor i emotivni stres mogu izazvati slabost tijela, zbog čega je majka još osjetljivija.

Priprema je najvažnija
Da biste porođajni bol sveli na najmanju moguću meru, stručnjaci savjetuju primjenu određenih postupaka prije porođaja. Redovno sprovođenje odgovarajućih vježbi ojačaće mišiće i pripremiti tijelo za porođajne napore. Fizička aktivnost povećava snagu i izdržljivost tijela, što je od velike pomoći u slučaju dugotrajnog porođaja. Ipak, važno je da ne pretjerujete u izvođenju bilo koje vježbe. Upišite se u školu za trudnice, u kojoj ćete se potpuno informisati o porođaju, a bilo bi poželjno da i vaš partner s vremena na vrijeme prisustvuje kursu. Tu ćete naučiti da koristite prirodne potencijale svog tijela i savladati tehniku disanja, koja je jedna od najvažnijih metoda kontrole bola. Ne zaboravite, porođaj je sasvim normalan, prirodan i zdrav proces i samo tako bi trebalo da ga doživljavate. Savladajte metode koje smanjuju percepciju bola, kao što su relaksacione tehnike, vježbe disanja, skretanje fokusa ili masaža. Praktikujte vježbe za mišiće poda karlice. Budući da se mišići oko vaginalnog otvora i anusa (zajedničko ime: perineum) drastično istežu tokom porođaja, povećanje fleksibilnosti ove regije bilo bi vrlo korisno prije porođaja.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock

Komentari

Share.