fbpx

Zašto vaša starija djeca ne bi trebala stalno čuvati braću i sestre

0

Kad njihovo prvo dijete postane dovoljno zrelo, većina roditelja napokon može odahnuti – osim što pomažu oko kuće, mogu povremeno paziti i na mlađu djecu u domaćinstvu i roditeljima dati malo slobodnog vremena, piše Bright Side. Međutim, ispada da nije uvijek dobro učiniti ih skrbnicima za braću i sestre, jer to može dovesti do nekih negativnih rezultata, prenosi Tuzlanski.ba. Prepuštate im previše odgovornosti Naravno, preuzimanje neke odgovornosti neće naštetiti vašoj starijoj djeci. Ali postoji velika razlika između toga što će tinejdžer pripaziti na svog brata ili sestru dok spremate večeru i onda kada ih čuva satima bez nadzora roditelja. Ako je vaše dijete u redu s tim, onda nema problema. Ali prilično često starije dijete jednostavno nema drugog izbora osim da odraste kako bi „bilo zaduženo“, i posljedično, taj zadatak se pretvara u neželjeni teret za njih.

Uvijek bi trebala biti granica. Vašem djetetu ne treba toliko obaveza da se ponaša kao drugi roditelj. Takođe ne zaboravite da, bez obzira na to koliko se zrelo djeca ponašaju, oni su još uvijek djeca i nisu spremna preuzeti punu odgovornosti. Ne mogu se nositi s nekim situacijama, a ako se dogodi nesreća, krivnja će im uvijek biti teška. Oni nisu profesionalci Starija djeca mogu se koristiti kao dadilja ako roditelji ne mogu priuštiti profesionalne njegovatelje. Ali u ovom slučaju ne treba očekivati od njih isti nivo posvećenosti i profesionalnosti.

Budući da su sami klinci, tinejdžeri nisu obučeni da mijenjaju pelene i ne znaju kako pravilno hraniti bebe ili kako reagovati na mučninu djeteta. Iako je pomoć starije djece gotovo neizbježna u velikim porodicama, trebali biste osigurati da se zadaci koje obavlja vaše starije dijete odaberu prema njihovoj dobi – oni mogu pomoći oko kuće, čitati braću i sestre prije spavanja, igrati se s njima par sati i raditi slične jednostavne stvari. Žrtvuju vlastito djetinjstvo Jedino dijete u porodici ima znatno manje obaveza od djeteta sa mlađom braćom i sestrama. Nakon što obavljaju redovne zadatke, poput čišćenja sobe ili obavljanja domaćih zadataka, mogu izaći da se igraju sa prijateljima, pogledaju omiljeni film ili rade šta god požele.

Ali djeca s mlađom braćom i sestrama ne mogu lako dobiti vremena za sebe. Za stariju djecu uvijek postoji neko o kome treba brinuti, neko kome treba pomagati i neko sa kim se treba igrati. A roditelji ih često natjeraju da odbace svoje uobičajene tinejdžerske aktivnosti samo zato što im je potrebna neka pomoć. Međutim, važno je da vaša djeca održe vlastito djetinjstvo i zabave se umjesto da mijenjaju pelene, provjeravaju domaće zadatke braći i sestrama i tako dalje. Dakle, ostavljanje djece da budu djeca, a vjerovatno mogu biti najbolja opcija za sve. Možete pogoršati međusobni odnos svoje djece Prisiljavanje vašeg starijeg djeteta da redovito čuva svoje braće i sestre može ih natjerati da osjećaju ogorčenje. Možda će osjetiti da na njih vršite previše pritiska i stresa. Kao rezultat, mogli bi početi doživljavati negativne osjećaje prema svojoj maloj braći i sestrama.

Pored toga, kada ostanu sami sa svojom braćom i sestrama, starija djeca moraju da igraju autoritativnu ulogu, koju mlađi ne prihvataju i poštuju uvijek. To bi moglo stvoriti probleme između njih i dovesti do svađa, pa čak i tuča. To im nije posao Roditelji često očekuju da njihova starija djeca besplatno čuvaju mlađe dijete, vjerujući da je to samo jedno od njihovih običnih poslova. Ali većina tinejdžera  se ne slaže s tim. Oni vide da se profesionalni čuvari djece plaćaju za iste aktivnosti koje obavljaju i ne izgleda im fer.

Ako ćete povremeno koristiti svoju djecu kao čuvare za braću i sestre, nema potrebe da razgovaramo o novcu. Ali ako je čuvanje djece za njih redovan događaj i zauzima veliki dio njihovog života, najbolje je raditi na neku vrstu naknade. Ne mora biti novac oko svega. Možete im dopustiti da koriste vaš automobil, ako su dovoljno stari, dati im dodatne privilegije ili im kupiti željeni predmet. Samo se postarajte da njihov rad bude cijenjen.

Izvor: Tuzlanski.ba

Komentari

Share.