fbpx

U trudnoći je neophodno piti vodu, a evo i zašto

0

Konzumiranje dovoljne količine vode iznimno je važno u pripremi za trudnoću, te za vrijeme trudnoće. Voda potiče bolju cirkulaciju i čini da se osjećamo raspoloženije. U trudnoći, voda je izuzetno značajna, a evo i zašto:

– Vaše tijelo se u razdoblju trudnoće širi. Međutim, da li ste znali da se povećava i volumen krvi? Pijenje dovoljno vode osigurava pravilnu cirkulaciju krvi u organizmu, bez obzira na nastale promjene.

– Kada zatrudnite, endometrij se pretvara u gusto tkivo koje hrani rastući embrij. Voda pomaže da taj proces teče bez zastoja.

– Pravilna hidratacija je bitna za adekvatnu proizvodnju majčinog mlijeka. Uzimanje dovoljno vode u trudnoći pomoći će proizvodnji mlijeka kada beba dođe na svijet.

– Ispravno funkcionisanje organa je presudno tokom trudnoće. Dovoljna količina vode je odlična preventiva kada se radi o mogućim oboljenjima bubrega i jetre, koja mogu ugroziti trudnoću.

– Nedovoljna količina vode tokom trudnoće može dovesti do zatvora, prijevremenog poroda, pa čak i do  pobačaja. Budite oprezni kada konzumirate pića sa visokim udjelom šećera (sokovi) i kofeinska pića – ona vas zapravo mogu dehidrirati.

– Voda pomaže smanjiti oticanje u trudnoći. Veći protok vode će uticati na manje zadržavanje vode u području zglobova i cijelom organizmu. Tako ćete se osjećati pokretljivije i snažnije.

Izvor: roditeljstvo.com

Komentari

Share.