fbpx

Sreća je osmijeh moje djevojčice – Dalal Midhat

0

Svakodnevnica dvadeset i prvog stoljeća sa sobom nosi mnogo izazova – svi nekud jurimo kako bismo bili u korak s vremenom. Za neke se ta jurnjava sastoji od dosadne i nadasve zamorne rutine: odlaska na posao, stresnih obaveza, pokojeg slobodnog trenutka provedenog s porodicom, nekoliko sati sna i tako ukrug, a za one najhrabrije i najsrčanije – i od sveopćeg haosa zvanog usklađivanje svega ovoga s roditeljstvom. U ovom slučaju – majčinstvom!

Svjesni koliko je teško uskladiti privatne, poslovne i majčinske obaveze, pitali smo divnu mamu Dalal Midhat kako joj to polazi za rukom!

Da li je u pitanju čarobni štapić ili žongliranje s vremenom, procijenite sami na osnovu sljedećih nekoliko redaka!

Dalal Midhat (36) jedna je od najuspješnijih bh. pjevačica,a  muzikom se profesionalno bavi još od 1999. godine, kada je snimila svoju prvu pjesmu sa grupom Erato. Od tada je zabilježila mnogo uspjeha, kako poslovnih kao što je nastup na Eurosongu 2016. godine, tako i privatnih, između ostalih, i kada je 2009. godine postala majka.

1. Kako izgleda jedan Vaš sasvim običan dan, uključujući profesionalne i porodične obaveze?

Jedan sasvim običan dan: sve moje obaveze uvijek su podređene mojoj kćerki May, odvedem je u školu i onda obavljam sve što trebam dok je ona na nastavi. Kada završi, idem po nju i radimo zadaću, igramo se, idemo na trening itd. May trenira tekvando, i upravo se sprema polagati za zeleni pojas. Što se mojih obaveza u studiju tiče, ili kada su nastupi u pitanju, May tada čuva moja mama, svekrva ili njen otac. Imam sreću da se bavim poslom koji volim, a prije svega sam autor svojih pjesama, i mogu živjeti od svog autorskog i izvođačkog rada. Sama sebi kreiram radno vrijeme, i možda je ovo teži put, ali je definitivno onaj koji sam odabrala.

2.Šta je sreća za Vas?

Osmijeh moje djevojčice.

3. Koliko Vas je majčinstvo promijenilo?

Mislim da vas majčinstvo mora promijeniti, željeli vi to ili ne. Nikada prije mi se nije moglo desiti da zaplačem na neki film u kojem su djeca ili životinje, ili čak crtani. Sjećam se da sam se kao mala smijala mami kad je plakala na neki film, i eto…isto se dešava i meni. Baš nedavno kada smo gledali „Coco i velika tajna“. Promijeni vam se lista prioriteta i zauvijek su djeca na prvom mjestu. I nekako, kao da vam neko pritisne prekidač i odjednom postanete nevjerovatno emotivni.

4. Da li je Vaš posao ikad trpio zbog porodičnih obaveza, ili obratno, makar i nenamjerno?

Jeste, i nije mi žao. Svjesno sam odlučila da je May prioritet.

5. Da li je od rođenja djeteta sve išlo po planu? Da li je djetetu bilo lakše da napravi prve korake u životu ili Vama u majčinstvu?

Nikada sve ne ide po planu. Zajedno smo otkrivale svijet, onaj novi, u kojem imamo jedna drugu. I zajedno rastemo iz dana u dan.

6. Ko Vas inspiriše da budete ono što jeste?

Moja porodica  – moja mama, brat i naravno May. Kao i moj otac i sestra koji nas gledaju sa neba.  Svaka moja pjesma, svaki uspjeh, svaka mala pobjeda posvećena je njima.

7. S obzirom na to da ste uspješni u poslu koji radite, zanima nas na koji način postižete ravnotežu? Da li imate čarobni štapić ili neku magičnu formulu koju biste podijelili s nama?

Ja sam nakon jednog veoma turbulentnog perioda u životu odlučila biti sretna. I to je jedina magična formula.

8. Kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom smislu?

Ne volim da pravim planove, jer me život tome naučio, ali trenutno radim na novim pjesmama, prvom solo albumu i većem solističkom koncertu u mom rodnom gradu.

Što se nekih drugih stvari tiče, voljela bih spomenuti inzulinsku rezistenciju – jako puno ljudi me prati na društvenim mrežama zbog mojih postova o dijagnozama koje imam, a dobila sam ih u trudnoći. Jedna od njih je inzulinska rezistencija. Ponosna sam što mogu da vam najavim da će uskoro biti online moj blog – www.inzulinskazistencija.ba gdje ću pisati o svemu što bi moglo interesovati ljude sa ovom dijagnozom ili još bitnije, one koji sumnjaju da je imaju ali još nisu dobili pravi odgovor na svoja pitanja.

Muamera Becirović

Komentari

Share.