fbpx

Psihološko značenje boja u dječijim sobama

0
Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje, sve više od toga bi narušilo sklad, a soba bi djelovala haotično i neugodno. Najbitnije od svega je da prilikom odabira boje za dječiju sobu pazite da uskladite i sve druge elemente. To se odnosi na namještaj, zavjese, tepih, jastučiće i rasvjetna tijela. Ako sve to uspijete uskladiti, budite sigurni da ćete svojim mališanima stvoriti prostor ugodan za učenje, opuštanje i razonodu.
 Svijetloljubičasta je dobar izbor za sobe djevojčica, s njom nikada ne možete pogriješiti
ZELENA
Jača samopouzdanje i daje smirenost, osvježavajuća je, ali treba paziti na njenu jačinu. Ne smije biti pretamna. Ton boje kivija je lijep izbor jer njime stvarate osjećaj smirenja. Uvijek ga kombinujte sa toplim bojama poput crvene i narandžaste.
LJUBIČASTA
Često se smatra bojom koju nije dobro koristiti za spavaće ili dječije sobe jer daje osjećaj hladnoće. Tamnoljubičasta može izazvati osjećaj tuge i frustracije, dok svjetlije ljubičasta može pružiti osjećaj mira i romantike.
BIJELA
Uglavnom predstavlja mir, radost, čistoću. Budući da reflektuje gotovo 80% svjetlosti, bijele dječije sobe izgledaju veće od prostorija obojenih u druge boje. Bijela boja izgleda pomalo sterilno u dečijim sobama, pa se ne preporučuje. Ali možete je vrlo vješto kombinovati s ostalim jarkim bojama, dodajte je vrlo malo, tek toliko da biste mogli kontrolisati jačinu osnovne boje.
NARANDŽASTA
Ona ima potpuno isti efekat kao i crvena, ali u manjoj mjeri jer kombinuje energiju crvene i žute koja donosi sreću i veselje. Tamnije nijanse narandžaste stvaraju topli ugođaj dok svjetlije nijanse narandžaste daju prostorima veselje i vrlo dobar su izbor za dječije sobe.
PLAVA
Prostorima daje mir, sklad i dubinu. Ako je koristite u dječijim sobama morate znati da ona usporava rad nervnog sistema i stvara smirujući efekat koji priprema tijelo za san. Isto tako pospješuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. Ona može i omekšati svijetle sobe dajući prostoru osjećaj mira i spokoja. S druge strane, neki tonovi plave boje mogu napraviti suprotan efekat i prostor učiniti hladnim i neugodnim, pogotovo za spavanje.
ŽUTA
Stimuliše, daje toplinu i veselje svim prostorima. Upotrebom žute boje sobe izgledaju veće, dok jače nijanse stvaraju potrebnu toplinu.

Komentari

Share.