Prevencija karcinoma grlića maternice

0

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzroka nastanka raka grlića maternice dugotrajna hronična (neliječena) upala rodnice i grlića maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice.

Značaj odgovornog polnog ponašanja, uredne higijensko-prehrambene navike i redovite ginekološke kontrole, ključna su za dobro i očuvano zdravlje žena.Svaka nesmotrenost po ovom pitanju može se odraziti negativno pa i kobno na kvalitet vašeg i života onih kojima ste najpotrebniji.

Prevencija je najvažniji i najbolji način borbe protiv ove bolesti.

Karcinom grlića materice je izuzetno podmuklo oboljenje koje se uočava tek u poodmakloj fazi. Manifestuje se pojavom malignih( izmijenjenih, atipičnih) ćelija na sluzokoži grlića materice.Sluzokoža može biti manje ili više zahvaćena atipičnim promjenama. Poznato je da HPV može izazvati i benigne (dobročudne)promjene – kondilome, koji se često sreću na vagini, vulvi, grliću materice i mogu se lako otkloniti. Kontinurano, neliječeno prisustvo hronične infekcije, najčešće dovodi do prodiranja HPV virusa u grlić materice.

Dijagnostičke metode za rano otkrivanje bolesti poznate su i jednostavne, a daju brze i precizne rezultate.

Kako bi rizike od ovog oboljenja sveli na minimum zdravstveno stanje žena mora se ozbiljno ginekološki pratiti.

Preporuke su da već od 20 godine ili sa stupanjem u prve spolne odnose redovito obavljaju rutinske ginekološke preglede. Optimalno je da žena jednom godišnje, ukoliko neke indikacije ne zahtijevaju i češće,uradi Papa test i kolposkopiju. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa,tj.uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

Liječenje blagih atipičnih promjena na sluzokoži grlića materice danas je uspješno, rade se ablacija-uklanjanje oštećenog tkiva i zaustavljanje daljeg napredovanja bolesti, krio terapija smrzavanje polja zahvaćenih promjenama.

Upravo redoviti ginekološki pregledi ostavljaju ginokolozima veliki i uspješan prostor za rad, a pacijentima pružaju jednu stabilnost i sigurnost. Ovo ističem, jer od pojave prve atipične promjene na grliću do poodmakle faze mogu proći godine, a ukoliko ste savjesni i uvažavate preporuke ginekologa, vaše zdravlje neće biti ugroženo.

Osnovne mjere prevencije karcinoma grlića materice provode se kroz skrining. Primarna prevencija podrazumijeva mjere koje treba da smanje učestalost HPV infekcije, a sekundarna otkriva prekancerozne stadije. To su uvijek citološki pregled brisa (Papa), uzetog sa površine grlića materice i kolposkopija (pregled površine grlića, uvećane specijalnim optičkim instrumentom). Ako se ovim metodama pronađe atipičan nalaz, biopsijom, koja je takođe mala intervencija, utvrđuje se vrsta promjene.

Redovni pregledi imaju za cilj da se promjene na grliću materice pronađu rano, prije nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

Suštinski, najbolji vid prvencije je otklanjanje onih faktora rizika na koje možemo uticati, a to su ponašanje, način života, navike i prehrana. Obzirom da je infekcija HPV virusom, glavni uzročnik nastanka ove maligne bolesti, ujedno i najraširenija polna bolest na svijetu, koju za sada nije moguće spriječiti potrebno je redovito provoditi cjelovite mjere zaštite te se ne preporučuje:

– stupanje u polne odnose prije 18. godine života,

-veliki broj polnih partnera i/ili partneri koji su imali mnogo partnera,

-izostavljanje ginekoloških pregleda

-konzumiranje cigareta…

Primjerena zaštita tokom polnog odnosa je neophodna.

Odnedavno su u svijetu registrirane vakcine protiv HPV-a visokog rizika, za sprječavanje ove virusne infekcije.

Dosadašnje praćenje vakcinisanih pokazalo je da poslje primjene dvovalentne vakcine revakcinacija nije potrebna 10 godina. Ovu vakcinu mogu primiti i djevojčice sa samo deset godina.
Vakcinacijom se stvara mogućnost da grlić materice djevojčice bude zaštićen od virusne infekcije mogućim izazivačem raka. Roditelji su u velikoj dilemi, jer sa jedne strane žele da zaštite svoju djecu od bolesti, koja je nažalost sve češće, a s druge strane, ne znaju da li je vakcina provjerena i bez štetnog dejstva.

Zdrave navike zaštitiće organizam od mnogih bolesti pa tako i umanjiti rizik od razvoja karcinoma reproduktivnog sistema. Važno je ginekologu navesti podatak o postojanju karcinoma u porodici kako bi mogao obaviti dodatne ciljane pretrage.

Žene vakcinisane protiv HPV-a i dalje moraju redovito dolaziti na ginekološke preglede.

Pa-pa test nije bolan a uzimanje uzorka traje samo nekoliko minuta.


02-dzemil

 

Autor : Prim. Dr. Džemil Hujdurović, Spec. Ginekologije i Akušerstva

Plava Poliklinika

Komentari

Share.