fbpx

Odlučili ste se za Nifty test?

0

Procedura je sljedeća…

“Hvala na ukazanom poverenju”, riječ su koje čujete na kraju telefonskog razgovora sa predstavnicima Nifty tima za BiH, tokom kojeg ste dobili sve informacije u vezi sa Nifty testom i nakon što ste dogovorili da radite Nifty test.

Ne brinite, sama procedura za test je vrlo jednostavna.

Bez obzira u kojem gradu u Bosni i Hercegovini bile test vam je dostupan svaki radni dan, jer se Nifty tim pobrinuo da test bude dostupan svakoj trudnici uz što manje obaveza. Glavna vaša obaveza je dati uzorak krvi u set koji je čeka spreman u dogovorenoj laboratoriji ili ordinaciji.

Nakon uzimanja osnovnih podataka o majci i detalja o trudnoći, osoblje ce vam izvaditi krv, jednostavno, kao kad vadite krv za osnovne biohemijske analize. Naglašavamo da prije toga možete da jedete i pijete kao i inače obzirom da to ne utiče na rezultate.

Podaci koje ste dali će se evidenirati u  centralnu bazu podataka, koja služi za praćenje svakog uzorka i kroz koju se vrši cjelokupna komunikacija sa centralnom BGI laboratorijom koja vrši analizu Nifty testa.

Osim ovog elektronskog unosa podataka, dobićete papir pod nazivom “Informisana Saglasnost” koji je potrebno da potpišete. Ovaj dokument u sebi sadrži sve esencijalne podatke u vezi sa testom, a primjerak tog dokumenta će biti dat i vama.

Uzorak krvi će se spakovati u odgovarajući set, sa svom propratnom dokumentacijom i tako će napustiti državu ka laboratoriji BGI. Set i dokumentacija na sebi imaju kod koji je direktno povezan sa uzorkom majčine krvi tako da nije moguće da dođe do zamjene, obzirom da se svaki uzorak radi individualno.

Nakon što je uzorak stigao u laboratoriji analizira na sve klinički relevantne hromosomske anomalije, između ostalog tu su tri najčešće trisomije Downov, Edwardsov i Patauov sindrom, spolni poremećaji, mikrodelecije, druge trisomije, a moguće je saznati i spol djeteta.  Bitno je naglasiti da se Nifty bazira na metodologiji cjelokupnog genomskog sekvencioniranja što znači da analizira cjelokupan genom i ukoliko se pored navedenih hromosomskih anomalije pronađe bilo kakva dodatna, trudnica će biti informisana i posavjetovana od strane tima genetičara o daljnjim koracima koje bi bilo dobro da napravi.

 Rezultati testa će biti dostupni u roku od 6 do 10 dana od vađenja krvi, jer je svako od nas je drugačiji zahvaljujući našoj genetici, upravo zato nekada je potrebno izvršiti neke dodatne procedure i analitiku kako bismo bili sigurni da je vaš Nifty test rezultat kvalitetan i pouzdan.

Vaš rezultat će biti validiran od strane genetičara u laboratoriji BGI, učitan u centralnu bazu i dostupan za saopštavanje i slanje vama.

 Nakon toga nastavljate bezbrižno pratiti vašu trudnoću.

Više potražite na www.nifty-test.ba

Komentari

Share.