Od “carskog”, carski i bolovi

0

Od trenutka kada saznaju za trudnoću, jedna od  najvećih briga budućih majki je: na koji način ću da se porodim?  Mada i prirodni i porođaj carskim rezom imaju svoje prednosti i mane, čini se da su posljednjih godina “carice” sve brojnije.

Žene, iz straha od bola, priželjkuju carski rez, misleći da je komforniji i manje bolan, što uopšte ne mora da bude slučaj – kaže za “Baby planetu” dr. Mima Fazlagić, ginekolog akušer s dugogodišnjim iskustvom. – Tačno je da se bol izbjegne pola sata, dok traje operacija, ali bol tokom oporavka traje mnogo duže od eventualnog bola koji žena trpi dok se prirodno porađa.  Žene moraju da znaju da je carski rez operacija, koja sa sobom nosi komplikacije (poput tromboembolije, paralize crijeva i sl.),  da je oporavak znatno duži i da naredni porođaji u ogromnom broju slučajeva moraju da se završe carskim rezom.

Također, navodi naša sagovornica, poslije carskog reza na mjestu rane ostaju priraslice, a sa svakim carskim rezom veći je rizik od povrede crijeva i bešike. Djeca rođena carskim rezom imaju više problema s plućima, kasnije dobiju prvi podoj i majke češće imaju problem s dojenjem. Kod prirodnog porođaja, onog momenta kad se žena porodi, kreće proces oporavka i ona je već za koji sat (u slučaju da su i mama i beba dobro) spremna da brine o bebi. Brže se uspostavlja i prisniji kontakt s bebom, kraće se ostaje u  bolnici.

Naravno, uvijek postoje situacije kada je završavanje porođaja carskim rezom neophodno, i od toga ne treba bježati. Štaviše, kaže naša sagovornica, na ljekaru je  da procijeni šta je za mamu i bebu bolje, i ako  je to operativno završavanje porođaja, da se s tim ne čeka, već da se carski rez radi odmah! A neke od obaveznih indikacija za carski rez su: bilo koja disproporcija između porođajnih puteva i veličine bebe; kravarenje majke vezano za posteljicu (kao i dijagnoza placenta previa),  patnja ploda.

– Postoje i šire indikacije za carski rez, kao što su hronične bolesti majke – dijabetes, krvni pritisak, čak i psihičko stanje i strah majke. Ljekar treba da donese procjenu u najboljem interesu majke i bebe – uvjerena je dr Fazlagić. – Na primjer, karlično okrenuta beba može da bude indikacija za carski rez, u svijetu se tako najčešće te bebe i rađaju, ali njih je samo dva odsto u ukupnom broju rođenih.

Veoma je bitno da se žena tokom trudnoće dobro upozna sa svim opcijama porođaja, da ljekar poradi na njenom oslobađanju od straha i da na osnovu svih činjenica donese odluku koja vrsta porođaja je najbolja. Većini budućih mama mogu da pomognu psihofizičke pripreme za porođaj, jer će ih osloboditi straha, naučiti da pravilno dišu kako bi maksimalno umanjile bol pri porođaju, i što ja najvažnije, kako da pravilno napinju, da bi što lakše rodile bebu. U svijetu već decenijama, a i kod nas posljednjih godina sve više žena se odlučuje za periduralnu (epiduralnu) anesteziju da bi obezbolile porođaj.

– U svijetu je to sasvim uobičajena praksa, i većina žena može da koristi epidural ako želi, to je stvar lične odluke porodilje. Njegova svrha je da obezboli kontrakcije – pojašnjava dr Fazlagić.
– Ali, bilo bi dobro da se one ipak malo osjete, kao i da se kada dođe vrijeme za istiskivanje bebe anestezija isključi. Praktično, osim nekih medicinskih indikacija gdje ženi nije preporučljiv epidural, jedino negativno je prevelika doza epidurala kada se ne osjećaju naponi. Ali, to je stvar umješnosti anesteziologa i nema negativne zdravstvene posljedice, pogotovo nema mjesta za fame koje čujemo kako se “epidural daje u kičmu”, te kako može da izazove problem s leđim i slično.

Carsko pomodarstvo
U svijetu se za određivanje realne potrebe za carskim rezom koristi sljedeća formula: ako se procenat carskih rezova povećava, a broj morbiditet (oboljevanje) i mortalitet (smrtnost) majki i beba se smanjuje, to povećanje je opravdano. U našem slučaju, za poslednjih 25 godina broj carskih rezova je sa  pet odsto porastao na skoro 30 odsto, a stopa komplikacija i umiranja ostala je manje-više ista. To govori u prilog činjenici da je na našim prostorima ipak zavladalo – “carsko pomodarstvo”.

Izvor: Baby planeta

Komentari

Share.