fbpx

Očevi otkrivaju šta bi voljeli da su znali ranije o trudnoći

0

Anonimni tate podijelili su šta su naučili o trudnoći zajedno sa svojim partnericama i šta bi htjeli da su znali prije nego se njihova beba rodila… Trudnoća je nevjerovatno, strašno, prekrasno i uzbudljivo devetomjesečno putovanje – za buduće mame, ali i za buduće tate. Kad bismo samo znali šta nas očekuje. Zato je devet tata podijelilo lekcije koje su naučili o trudnoći i sve ono što bi htjeli da su znali prije rođenja bebe, prenosi MissMama.

Spremniji ste nego što mislite

“Bit ćete preplašeni, preispitivat ćete sve što radite i bit ćete potpuno u redu. Kad je moja supruga bila trudna s našim prvim sinom, odlučili smo se na porod kod kuće. Složio sam se s tom odlukom jer znam da su ljudi to stoljećima radili. No, od farbanja zidova, odabira namještaja, tepiha, hrane, automobilskih sjedalica i slično – preispitivao sam sve što sam radio i priznajem da sam bio zabrinut sve dok supruga nije bila četvrti put trudna. Vjerujte mi, bit ćete dobro. Znam da zvuči poput klišeja, ali na kraju će sve biti u redu.” – Trave H.

Svaka trudnoća je jedinstvena

“U filmovima, par saznaje da očekuje dijete i zatim slijede jutarnje mučnine. Žena jede maslac od kikirikija i kisele krastavce, njen stomak postaje sve veći i zatim dolazi do pucanja vodenjaka i beba je rođena sat vremena kasnije. Moja supruga nije ima jutarnje mučnine, odbila je moju ponudu da isproba maslac od kikirikija i kisele krastavce i rađala je 24 sata nakon što joj je vodenjak pukao. Sada imamo dvoje djece i tek sada sam shvatio kako je svaka trudnoća drugačija, od početka do kraja. S našim prvim djetetom, cilj moje supruge bio je biti otvorenog uma i pokušati imati porođaj bez epiduralne. Sve to je palo u vodu kad je trebala na inducirani porod. Savjetujem budućim roditeljima da čitaju knjige i idu na kurseve, ali da svejedno očekuju neočekivano. Kao i sve drugo, i u trudnoći i kod poroda rijetko šta ide po planu.” – James A.

Bit će trenutaka kad zaista nikako nećete moći pomoći

“Oženjen sam snažnom ženom, ali znam da postoje trenuci kad sam potreban. Međutim, tokom obje trudnoće, postojali su trenuci nelagode i boli koje nikako nisam mogao popraviti. To što ste prisutni fizički je od pomoći, ali ponekad vaše partnerice jednostavno žele da ih ostavite na miru. Ne uzimajte to previše k srcu, ako vas pita da joj date malo prostora – vjerovatno samo želi riješiti neke stvari sama.” – Stuart C.

Pazite šta kuhate ili kakav parfem nosite

“Tokom trudnoće, naučio sam da je moja supruga nevjerovatno osjetljiva na mirise. Moj savjet je da budete pažljivi oko svega – i pod tim zaista mislim oko svega što može imati miris! Jednom je naš pas prdnuo i moja supruga je istog trenutka povratila zbog mirisa, tj. smrada. Ako sam jeo nešto za ručak na poslu s bijelim lukom ili lukom, ona bi to kasnije osjetila u mom dahu i istog trenutka bi joj pozlilo. Naučio sam s vremenom šta kuhati i izbjegavao intenzivne začine poput curryja. Morao sam brzo pospremati namirnice iza sebe jer ih je ona osjetila iz druge sobe!” – Airto Z.

Trudnička hiperemeza nije samo ‘jutarnja mučnina’

“Tijekom prve trudnoće, moja supruga imala je ozbiljne jutarnje mučnine. Njen ginekolog rekao nam je da je to uobičajeno i da će proći do 16. ili 18. sedmice. Kada je taj period prošao, a jutarnje mučnine su se nastavile, supruzi je dijagnosticirana hyperemesis gravidarum, stanje u trudnoći u kojem dolazi do intenzivnijih mučnina, povraćanja, mršavljenja i poremećaja u nivou elektrolita u tijelu.” – Sean H.

Očinstvo podrazumijeva razgovor o osjećajima

“Kada je moja supruga bila trudna, fokusirao sam se na fizičke stvari koje ću morati raditi za svoje dijete. Nikad nisam zamišljao emocionalni pijesak s kojim ću se trebati nositi (postporođajna depresija, dječje bolesti, problemi na poslu…). Većina muškaraca ne voli razgovarati o svojim osjećajima, ali očinstvo podrazumijeva osjećaje i razgovor o njima. U suprotnom, moglo bi postati dosta teško.” – Patrick C.

Naučite govoriti jezikom svoje trudne partnerice

“Postoji mnogo trenutaka tokom trudnoće u kojima ćete htjeti pomoći svojoj ženi i ona će htjeti vašu pomoć, ali doći će do problema u komunikaciji. Ona vam neće uvijek moći opisati šta je muči niti ćete vi uvijek to moći razumjeti. No, ključ uspjeha je biti upoznat s ljubavnim jezikom svoje trudne partnerice i sposobnost da znate šta vam je činiti i onda kada nemate jasne upute. U mom slučaju, kada mi moja žena nije mogla reći šta joj treba, kupio bih čokoladu, kekse, ostavio mobitel u drugoj sobi i masirao joj leđa i stopala. Uspješna komunikacija!” – Raz S.

Nemojte zanemariti romantične izlaske tokom trudnoće

“Ne bih rekao da sam najveći romantičar na svijetu, ali svakako sam dao sve od sebe kako bih svoju sadašnju suprugu, a tadašnju djevojku vodio na barem tri spoja mjesečno. Kad je zatrudnjela, priznajem da sam podbacio. Znao sam da ne može uživati u čaši vina koju je uvijek naručila uz večeru i nekako sam pretpostavio da joj je ugodnije biti kod kuće. Bio sam u krivu. Sada kada imamo dvogodišnje dijete, shvatio sam koliko smo slobodnog vremena mogli bolje iskoristiti tokom trudnoće.” – Trevor K.

Vaša partnerica jednako je nervozna (ako ne i više!) kao i vi

“Sjećam se da sam bio jako nervozan oko svega kad je moja supruga bila trudna. Nisam mislio da ću moći savladati mijenjanje pelena, a kamoli da ću biti dobar tata. Laknulo mi je kad smo dobili prvu bebu jer su stvari nekako same od sebe počele funkcionisati i počeo sam se osjećati ugodnije u novoj ulozi tate. Kada razmišljam o tome sada, htio bih da sam se više brinuo o onome što je nju mučilo tokom trudnoće, a manje o sebi, jer ona je bila jednako nervozna kao i ja, ako ne i više!” – Dan H.

Komentari

Share.