fbpx

Ne radite ovo: Tri greške koje uništavaju samopouzdanje djece

0

Koje greške dozvoljavate sebi? Kako reagujete na neuspjehe vašeg djeteta? Da li nastojite da ga podržite, podstaknete, inspirišete? Ili ste ljuti i razdraženi?

Foto: Guliver/Getty Images

Razmislite o tome, jer vaša reakcija zavisi od toga kako će se dijete u budućnosti nositi sa problemima i životnim poteškoćama. Ako želite da vaša djeca postanu pouzdana i sposobna da prevaziđu bilo kakve izazove, pratite ova tri savjeta.

Djeci nije tako lako kao što mislite

Za vas je možda jednostavno računati u svom umu, riješiti matematički problem i sa lakoćom utvrditi koliko je sati, ali za djecu je to težak zadatak. Šta se događa kada kažete djetetu: “To je tako lako”?

Dijete obično misli da nešto nije u redu sa njim, jer to uopšte nije lako za njega. “Vjerovatno je sve to teško zato što nisam dovoljno pametan/na.” Ovo smanjuje njegovo samopouzdanje.

Umjesto toga, recite djetetu: “To može biti teško” ili “Nije lako to učiniti.” Poslije obavljanja zadatka, dijete će razmišljati: “Ura, uradio sam to, iako je bilo teško.” Ovaj pristup pomaže djeci da zadrže motivaciju i povećavaju samopouzdanje.

Pomoć u svemu nekad nije najbolje rješenje

Dajte djeci više nezavisnosti. Neka osjete duboko zadovoljstvo što su obavili zadatak bez vaše pomoći. Dajte im priliku da steknu životne veštine i osjećaju se nezavisno.

Ako previše pažnje posvećujete djeci, onda ih nesvjesno ubjeđujete da ne vjerujete u njihove sposobnosti i snagu. Nemojte pomagati djetetu, bolje je pojednostaviti njegov zadatak. Posmatrajte i odgovorite (ako vas pita!), ali nemojte da žurite da se umiješate u svaki zadatak.

Ne prekidajte ako djeca prave greške

Greške su dio naših života. Dijete ne možete spasiti od svih mogućih grešaka. I ne morate to uraditi. One pomažu da dijete bolje razumije sebe i svoje želje.

Budite spremni da vaša djeca greše. Vaša reakcija na greške ne bi trebalo biti surova. Prepoznajete da je dijete pogrešilo, neka ispravi problem, i recite mu kako to može da učini. Dakle, vaša djeca neće biti uplašena da dođu kod vas sa svojim problemima, a greške će se smatrati privremenim teškoćama koje se mogu riješiti zajedničkim naporima.

Koju od ovih grešaka kao roditelj najčešće sebi dozvoljavate?

Izvor: ŽENSKI MAGAZIN

Komentari

Share.