Naučite vaše dijete da ne bude sebično

0

Do treće godine života kod djece sebičnost je sasvim uobičajna pojava, međutim dijete treba navikavati postepeno da svoje stvari počinje dijeliti i sa drugima.

Naučite ih da je sasvim prirodno da svoju igračku podijeli sa svojim vršnjakom, kao i to da će mu je nakon izvjesnog vremena i vratiti. Međutim, imajte na umu i to da svako dijete ima i svoju omiljenu igračku koju ni po koju cijenu neće ni sa s kim podijeliti. Da bi ste izbjegli neprijatne situacije takve igračke stavljajate sa strane kako bi ono imalo osjećaj da kontroliše situaciju.

Vrlo je važno da djetetu objasnite i da nema ništa loše u tome da posudi drugom dječaku ili djevojčici svoju igračku, svakako će mu je vratiti. Objasnite mu i da dijeljenje i zajedničko korištenje igračaka nije isto što i posjedovanje.

‘Dok smo u parkiću, neka se i dugari igraju sa tvojom loptom, svakako će ti je vratiti kada krenemo kući’.

Ukoliko se drugu/drugarici vašeg djeteta svidi neka igračka, ohrabrite dijete da mu je pozajmi “do sutra”, ili ih podstaknite na razmjenu igračaka. Uvedite praksu da vaše dijete poklanja drugoj djeci igračke koje više ne koristi.

Ako je dijete sebično i na tome insistira, izrazite svoje neodobravanje takvog ponašanja. S druge strane, ako podijeli nešto s nekim, recite mu da tako treba uvijek da postupa i da ste ponosni na njega.

Komentari

Share.