fbpx

Korisno i zabavno: Dok ste svi kod kuće, učite djecu da kuhaju

0

Sticajem okolnosti, vjerovatno provodite više vremena sa djecom nego… pa, ko zna od kada. Evo kako da uživate u zajedničkim trenucima, i da se porodično lijepo zabavite.

Djeca uživaju u stvarima koje radite zajedno, a pošto sad imate više vremena nego obično, evo korisnog prijedloga: zabavite se zajedno u kuhinji.

Danas kad je kuhanje zbog gustog rasporeda postalo pomalo zanemarena aktivnost, što za posljedicu ima i prekomjernu konzumaciju brze hrane i samim tim i porast gojaznosti kod djece i odraslih, donosimo vam nekoliko dobrih razloga da djecu naučite da kuhaju!

Svi ćete uživati u zajedničkoj pripremi obroka, naročito djeca koja to doživljavaju kao igru.

Klinci mjere, miješaju satojke, sjeckaju – osjećajući zadovoljstvo što pomažu i učestvuju u nečem tako važnom za cijelu porodicu.

Očuvanje porodične tradicije, također je značajan razlog za uključivanje djece u pripremanje hrane (prenošenje ‘tajnih’ recepata naših baka).

Razlozi da naučite djecu da kuhaju su brojni (između ostalog, brza hrana je skupa i nezdrava…), ali najvažnije je da im time dajete veće šanse da zdravije odrastu.

Kad dijete naučite da procijeni svježinu namirnica, da sastojke pretvori u ukusan obrok, vi ga pravilno usmjeravate tako da može da pravi mudre izbore u ishrani i kasnije, tokom odraslog doba.

Djecu treba uključiti u pripremanje hrane još u ranom uzrastu, u zavisnosti od njihove spretnosti i zainteresovanosti. Važno je da znamo sa čim treba da startujemo.

U uzrastu od tri do šest godina djeca mogu da peru voće i povrće, serviraju, čiste trpezarijski sto, asistiraju prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, miješaju sastojke u činiji…), čiste radni pult, stavljaju papir za pečenje u pleh, oblikuju kolače pomoću modlice…

Djeca uzrasta od šest do deset godina će vam pomoći čitanjem recepata, pisanjem spiska za kupovinu potrebnih namirnica, dodavanjem sastojaka prilikom kuhanja (pomoću mjerice), mućenjem mase električnim mikserom, pripremanjem voća i povrća za upotrebu, i slično.

Aktivnosti u kuhinji za djecu starosti od deset do trinaest godina: pripremanje jednostavnih jela po receptu – uz malu pomoć, korišćenje mikrovalne rerne i šporeta, rendanje namirnica, korištenje noža – uz nadzor.

Tinejdžeri već sami mogu da planiraju zdrav obrok, kao i izbor jela koja će se posluživati na žurci ili prilikom neke posebne večere, mogu da spremaju jelo po receptu, prave spisak namirnica za nabavku, spremaju složenija jela – uz nadgledanje.

Osim kuhanja, važno je da dijete nauči i da održava higijenu u kuhinji. U zavisnosti od uzrasta, organizujte ga da opere ili obriše posuđe, očisti radnu ploču i slično. Važno je da se kuhinja napusti tek kada sve ostane čisto iza vas.

Takođe, osim što ćete preduzeti sve mjere opreza da kuhinju učinite bezbijednom, naučite djecu da i sama budu oprezna, da vode računa o sebi.

Izvor: mondo

Komentari

Share.