Kako unaprijed znati pol djeteta?

0

Starosna dob?

Ako se odlučite na jedan od najvažnijih koraka u vašem životu nešto kasnije, a to je da postanete mama, vjerovatnoća da ćete dobiti djevojčicu postaje daleko veća.

Naime, nauka je utvrdila da žene starije od 35 godina a čiji su partneri također stariji od 40 godina češće dobijaju djecu ženskog pola. Razlog za to pronalaze u utjecaju hormona na žensko tijelo te  kvaliteti spermatozoida.

10_razloga_da_budete_starija_mama_11_578737889

Život sa partnerom?

Istraživanja pokazuju da parovi koji žive zajedno sve češće dobivaju dječake kao svoje potomstvo, a zbog čega je to tako nauka još uvijek nije uspjela da odgonetne.

Također, ukoliko prinovu planirate odmah na početku zajedničkog života, dok je veza još uvijek svježa i strastvena i samim time češće imate seksualne odnose dovest će do lakše sperme koja će učiniti da spermatozoidi  imaju manje glave i kraće repove i lakše plivaju kroz plodnu sluz na početku i kraju plodnih dana ciklusa, te su kao takvi odgovorni za rađanje dječaka.

stvarni-zivot

Jutarnja mučnina?

Probudite se i opet osjećate istu onu mučninu od prije neki dan. Pomislite dokle više, a onda se sjetite da vas za par mjeseci očekuje najljepše iznadjenje života i to možda baš djevojčica o kojoj ste uvijek maštali kako joj vežete kikice dok je spremate za školu. Sjetite se da ste nekad negdje pročitale  i istraživanje kojim je utvrđeno da  je čak 55% beba ženskog pola rođeno od strane majki koje su redovno imale jutarnje mučnine. Nauka nam je pokušala dati odgovor i na ovo pitanje a to je da se vjeruje da je uzrok mučnine povišen nivo estrogena u krvi.

kikice

Zimska beba?

Ukoliko se začetak vaše bebe dogodio u zimskim mjesecima, kulture pojedinih zemalja smatraju da ćete dobiti djevojčicu, dok ćete ipak roditi dječaka ukoliko se začetak desio u ljetnim danima.

Nauka nam daje  objašnjenje i za ovu tvrdnju a to su  bakterijske infekcije koje se češće javljaju tokom zime, a spermatozoidi koji daju dječake i muški embrioni su slabiji od ženskih, zbog čega će ‘zimske’ mame češće dobiti dječake.

2

Da li ste pod stresom?

Statistika je pokazala da se dječaci rađaju za vrijeme neprekidnog stresa, kao što su ratni periodi. Nauka je ovaj fenomen objasnila povećanjem nivoa testosterona i kortizola usljed dugotrajnog stresa, ali stručnjaci dodaju da je još uvijek previše toga u vezi sa začećem nejasno.

stres-u-trudnoci-490x734

Bilo kako bilo, da li je dječačić ili djevojčica mi želimo da nam se bebice rađaju svaki dan i sve više i usrećuju prvo svoje roditelje a onda sve druge ljude diljem planete 🙂

Komentari

Share.