fbpx

Kako liječiti prehladu i grip u trudnoći

0

Sezona prehlada i gripe je počela, a od njih posebno moraju da se zaštite buduće majke koje su sklonije prehladi i gripi uslijed oslabljenog imuniteta, zbog čega je neophodno da se dobro zaštite.

Trudnoća je hipoimuno stanje, što znači da do pada imuniteta dolazi jer tijelo smanjuje obrambene mehanizme, kako bi zaštitilo bebu i ne bi odbacilo plod. Takođe, potrebno je voditi računa i o liječenju kada do prehlade i gripe već dođe, jer tokom trudnoće nije dozvoljeno piti sve lijekove, naročito tokom prva tri mjeseca kada je poželjno izbjegavati bilo kakve lijekove. Ipak, iako ćete tokom trudnoće biti prehlađeni češće nego inače, nemate razloga za paniku, jer infekcije ovog tipa koje napadaju vas, ne mogu da naškode bebi.

Kako razlikovati prehladu i grip?
Prehlada je blaži oblik respiratorne infekcije od gripa, jer kraće traje i ima blaže simptome. Grip, sa druge strane, može imati ozbiljne komplikacije koje mogu izazvati, na primjer, upalu pluća. Simptomi ova dva oboljenja: – Prehlada obično počinje upalom grla i sekretom koji uzrokuje simptome zapušenog nosa, uz moguć kašalj, ali sve prolazi najkasnije za nekoliko dana. Rijetko kada tokom prehlade dolazi i do povećane temperature, a gotovo nikada do razvitka groznice. Ukoliko sekret iz nosa od providnog pređe u zelenkast ili smeđ, to može biti pokazatelj da je došlo do bakterijske infekcije. Simptomi gripe su teži, dolaze brže i obuhvataju upalu grla, temperaturu, groznicu, bol u mišićima, zapušen nos, malaksalost, kašalj.

Kada posjetiti ljekara? 
Prehlada i grip ne bi trebalo da imaju značajniji uticaj na bebu, ali bi trebalo svakako konsultovati ljekara ako dođe do temperature iznad 38 stepeni, groznice i opšte malaksalosti. Lijekovi koji mogu da se koriste kako bi se efikasno otklonili simptomi: – Kod zapušenog nosa moguće je koristiti fiziološki rastvor, za glavobolju i bol u mišićima paracetamol, a za kašalj neki blaži ekspektorans.

Prevencija i prirodno liječenje
Trudnice su osjetljivije na dejstvo bakterija i virusa, te je potrebno da se štiti od infekcija izbjegavanjem zatvorenih prostorija i bliske kontakte sa velikim brojem ljudi. U cilju smanjenja rizika od prehlade i gripa potrebno je jesti što više svježeg voća i povrća bogatog vitaminom C, vjetriti prostorije, boraviti na svježem vazduhu… Preporučuje se vakcinacija protiv gripa u trudnoći, ali je o tome potrebno razgovarati i savjetovati se sa svojim ljekarom. – Da biste snizili temperaturu tuširajte se mlakom vodom, a zatim obavezno obucite pamučnu odjeću.

U kolikoj mjeri mogu biti od pomoći dodaci vitamina i suplementi? 
Vitaminska i mineralna suplementacija ne mogu da zamijene svježe, prirodne izvore vitamina i minerala, ali svakako mogu biti od koristi, posebno u zimskim mjesecima, te ih slobodno možete koristiti kako biste ojačali vaš imunitet.

Izvor: Life Content

Komentari

Share.