fbpx

Kako da pravilno postupate sa bebom

0

Veoma male bebe traže posebnu pažnju prilikom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su presvlačenje, podizanje, hranjenje, nošenje i slično. Prirodno je da roditelji imaju blagi strah od držanja malenih beba, tako da će se prema njoj ponašati veoma obazrivo. Bebe su veoma nježne i krhke. Svaki vaš kontakt sa bebom mora biti miran i postepen. Bebe vole da budu prislonjene na tijelo mame ili tate, vole da leže na majčinim grudima, vole da budu uspravljene i tako posmatraju svijet oko sebe. Bebe puno vole masiranje i maženje, tako vam preporučujemo da bebu, kada je temperatura u sobi odgovarajuća, skinete i blago joj masirate noge, ruke, stomačić. Masaža blagotvorno deluje na bebe, pospješuje cirkulaciju i izaziva osjećaj prijatnosti.

Šta bebe ne vole

Bebama nikako ne prija da ih držite tako da im glava i leđa nemaju oslonac. Bebe ne vole jak stisak ili nasilno guranje cucle ili flašice u usta. Kada uzimate bebu u ruke, uvek joj pridržavajte glavicu i vrat. Bebe ne vole grubu igru, kao i treskanje jer ono može da izazove ozbiljne povrede ili čak smrt!

Pravilno podizanje bebe

Uvjek kada uzimate bebu u ruke, činite to polako i sigurno. Nemojte praviti nagle pokrete, nemojte bebu “cimati” iz kreveca, već je pažljivo uzmite, tako da joj jednom rukom pridržavate glavicu i vrat, a drugom donji deo leđa. Na taj način, beba će biti sigurna u vašim rukama, bez bojazni da bi mogla da se povredi.

Nikada ne tresite bebu!

Nikada ne tresite vašu bebu! Treskanje beba je veoma opasno, jer može da dovede do krvarenja u mozgu, koje imaju za posljedicu sljepilo, epileptične napade, teškoće u učenju, pa čak i smrt. Uvek morate pridržavati bebinu glavu, jer je ona u poređenju sa ostatkom tijela veća i teža. Ukoliko se ne pridržava, bebina glava može da padne u stranu, jer nema potporu od nedovoljno razvijenih mišića vrata. Treskanje predstavlja veliku opasnost za djecu mlađu od godinu dana, ali ono može izazvati iste ozbiljne povrede i kod starijih beba i djece.

Ne bacajte bebu u vis!

Da li je potrebno reći da je bacanje beba u vis veoma opasno? Veliki broj roditelja uživa u igrama sa djecom kada ih baca u vis. Međutim bacanje djeteta, pogotovo male bebe, u vis, može biti veoma opasno. Kod male djece, mišići vrata nisu dovoljno čvrsti da bi držali glavu u sigurnom položaju. Prilikom bacanj u vis, glava djeteta može da krene ukoso, vrat se može pomjeriti u neodgovarajući položaj, što sve može dovesti do krvarenja u mozgu. Postoji toliko drugih sigurnih i zabavnih igara kojih se možete igrati sa djeteom. Bacanje u vis sigurno nije jedna od tih.

Sigurni znaci da je beba povrijeđena

Ukoliko je vaša beba povrijeđena, moguće je da će se ispoljiti sljedeći simptomi:

•  bebina glava je zabačena u stranu

•  bebine zjenice ne reaguju na svjetlo, sužene su ili raširene

•  beba ne može da podigne glavu

•  bebino čelo je oteklo

•  beba ima grčeve, napade

•  beba ima modrice na rukama ili telu

•  beba ne govori, ili govori teško

•  beba povraća Ukoliko prijmetite bilo koji od ovih simptoma kod svog djeteta, odmah ga odvedite kod ljekara.

Komentari

Share.