fbpx

Jesti za dvoje, pogotovo u početku trudnoće, nije dobro za bebu

0

Preveliki porast kilograma može izložiti fetus višku majčina goriva poput glukoze i aminokiselina utječući na razvoj i povećavaju rizik metaboličkih promjena.

Žene koje dobiju više na težini na samom početku trudnoće imaju veće izglede roditi neuobičajeno velike bebe koje mogu kasnije biti sklone nizu zdravstvenih problema, pokazalo je novo istraživanje. No porast težine nakon 18. sedmice trudnoće nije bio u vezi s veličinom bebe pri rođenju, kaže dr. Ravi Retnakaran iz bolnice Mount Sinai u Torontu, Ontario, koji je vodio istraživanje.

“U trudnoći smo vrlo fokusirani na dobijanje na težini i trudnicama se težina mjeri na svakom pregledu kako bi se vidjelo koliko su dobile kilograma”, kaže Retnakaran. “Ranije nije bilo jasno je li trenutak u kojemu se dobija na težini važan.” Teško je to proučavati, dodaje on, zbog toga što se naučnici tipično oslanjaju na težinu koju je trudnica navela kao onu koju je imala prije trudnoće, a koja možda nije tačna.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics, Retnakaran je uključio 1164 nedavno vjenčanih žena u regiji Liuyang u Kini mjereći njihovu težinu prije nego što su zatrudnjele te u intervalima tokom trudnoće. Prosječno je težina žena mjerena 20 sedmica prije nego što su zatrudnjele. Dobitak majke na težini do 14. sedmice trudnoće te od 14. do 18. sedmice bio je povezan s porođajnom težinom bebe. Prosječno za svaki kilogram koji je žena dobila u ranoj trudnoći porođajna težina njene bebe rasla je 13,6 grama. Za svaki kilogram koji je dobila od 14. do 18. sedmice trudnoće porođajna težina bebe rasla je 26,1 gram.

Dobivanje na težini nakon 18. sedmice nije bilo u korelaciji s porođajnom težinom novorođenčeta. U ranim fazama trudnoće fetus raste sporo pa se dobijanje na težini uglavnom odnosi na majčino tijelo. Preveliki porast kilograma može izložiti fetus višku majčina goriva poput glukoze i aminokiselina, utječući na razvoj i povećavaju rizik metaboličkih promjena.

Pokušaji da se smanji ženin rizik rađanja velike bebe uticanjem na prehranu i tjelesnu aktivnost nisu bili uspješni, kaže Retnakaran i to zbog toga što se počinje prekasno da bi donijelo rezultate.

Izvor: http://tuzlanski.ba/

Komentari

Share.