Atopijski dermatitis je veoma često, hronično kožno oboljenje koje pogađa djecu oba pola i uzrasta. Iako je incidenca ovog oboljenja ranije bila oko 5 %, danas je izuzetno česta pojava sa učešćem u populaciji od 20 % , što znači da svako pete dijete u nekom periodu svog odrastanja pati od neke forme ekcema.
Ishrana kao važan aspekt borbe protiv ekcema
Postoje mnogobrojni razlozi za nastanak atopijkog dermatisa,od genetike, uticaja sredina do različitih slabosti imunog sistema .Ishrana je svakako izuztno važna kako i u procesu nastanka bolesti, tako i u što bržem poboljšanju. Nažalost važnost ishrane kod ekcema je vrlo često zapostavljena, upravo zbog rezultata alergijskog testa koji kada je negativan zanemarimo činjenicu da čak i samo senzitivnost na određenu hranu, može zajedno sa drugim okidačima da pomogne u razvoju bolesti.
Kliničke studije su pokazale da čak 60% djece koja imaju atopijski dermatitis, imaju i dokazanu alergiju ,makar na jednu vrstu namirnica.Upravo ovaj podatak govori u prilog važnosti ishrane u olakšanju simptoma atopijskog dermatitis.
Nutritivni alergeni kao značajan faktor u nastanku i lečenju ekcema
Organizam može biti osjetljiv na različitu vrstu hrane, koje vrlo često mogu da se razlikuju od osobe do osobe, ali određene grupe namirnica su identifikovane kao vrlo čest saučesnik u nastanku atopijskom dermatitisa, a njihova eliminacija iz svakodnevne ishrane kao vrlo efikasno rešenje u tretmanu ovog stanja kože. Najači alergeni kod djece su mleko, pšenica,jaja,orašasti plodovi, soja i školjke.
Kravlje mlijeko u ishrani, navika ili neophodnost?
Kao broj jedan namirnicu koja vrlo često kod djece izaziva osjetljivost izdvajamo kravlje mlijeko, koje je izuzetno teško za varenje, upravo zbog galaktoze koju naš organizam ne može da razloži. Kod značajnog procenta djece uočava se osjetljivost i na laktozu. Nepodnošenje kazeina iz mlijeka je glavni krivac za pojavu različitih vrsta alergija, kako onih koje dominantno zahvataju respiratorni sistem, tako i onih sa kutanom manifestacijom.
Svako jutro jedno jaje organizmu zdravlje ili potencijalnu alergiju daje?
Učestala je pojava osjetljivosti na kokošija jaja,koja ukoliko nije registrovana kao alergija na jaja, umije da bude i prolaznog tipa, u vidu privremene preosjetljivosti, koja se najčešće javlja nakon prezasićenosti organizma ovom namirnicom. Nije zapažena značajna veza između preosjetljivosti na kokošije jaje sa jajima ostalih pernastih životinja na primjer gušćim ili pačijim, pa oni mogu biti privremena alternative .
“Junk” hrana i slatkiši pored gojaznosti saučesnici u slabljenju imunog sistema
Poznato je da su sve vrste prerađene hrane, pune vještačkih boja, konzervanasa i šećera, pored toga što su bogate praznim kalorijama, koje organizmu ne daju nikakve ili daju minimalne nutritiente i zakišeljavaju organizam, dovode do pokretanja imunog sistema koji dovodi do atopijskih manifestacija u vidu dermatitisa, rinitisa ili astme. Zato ukoliko je vaše dijete sklono atopiji, neophodno je da ograničite unos takozvane “junk” hrane, zaslađenih i gaziranih napitaka i industrijskih kolača i torti. Trans masti kao i šećer podižu nivo insulin i na taj način slabe odbrambene mehanizme organizma.
Totalna eliminacija samo kod dokazanih alergija na namirnice, umjerenost kod svih ostalih
Izuzetno je važno sprovesti elininacioni test ovih namirnica i procijeniti, nakon nekoliko dana isključivanja samo jedne od navedenih namirnica, da li dolazi do poboljšanja. Ukoliko ne postoji dokazana alergija ili preosjetljivost na određenu grupu namirnica, ne treba sprovoditi definitivne eliminacione dijete samoinicijativno, bez nadzora vašeg ljekara, jer se tako dijete lišava određenih važnih nutritienata.
www.mojpedijatar.co.rs