“Ovo je recept za rzavoj alergije na hranu. Ovo je veliki korak u našem razumijevanju kako alergija na hranu počinje rano”, izjavila je autorica studije Joan Cook-Mills, profesorica alergije i imunologije na Univerzitetu Notthwestern.
Ekcem nastaje kada genetske mutacije poremete neke od proteina u koži koji stvaraju efekat barijere.
Tim istraživača je prije izlaganja miševa uobičajenoj hrani koja se smatra alergenom, na njihovoj koži prvo primijenio natrijev lauril sulfat, sapun koji se nalazi u vlažnim maramicama. U periodu od dvije sedmice testiranje su vršili tri ili četiri puta, a nakon toga su miševima davali da jedu jaja ili kikiriki. Otkrili su da se alergijski osip razvio na mjestima na kojima je upotrijebljen sapun, kao i da su imali alergijske reakcije i anafilaksiju na tijelu.
Upravo zbog toga profesorica Cook-Milles smatra da bi se roditelji trebali vratiti pranju beba.
“Smanjite izloženog bebine kože tako što ćete oprati ruke prije kontakta s bebom i ograničiti upotrebu vlažnih maramice koje ostavljaju tragove sapuna na koži. Isperite sapun vodom, kao što smo to činili prije mnogo godina”, poručila je profesorica.