Voće i povrće trebalo bi uvijek biti sastavni dio trpeze naše djece. Posebno u jesen i zimu, kada vitamini preuzimaju glavnu odbranu od virusa i bakterija. Njemački stručnjaci preporučuju: pet dnevnih porcija voća/povrća za djecu, pri čemu bi kao mjera za porciju poslužila količina koja može stati u šaku djeteta.
Od početka njegovog života dijete treba navikavati na voće i povrće. Na taj način će ova navika, najvjerovatnije, ostati za cijeli njegov život. Da bi dijete koje nije ljubitelj povrća uvjerili u sve njegove prednosti, možete koristiti argumente tipa: „ od mrkve ćeš imati vid kao orao“, ili „ špinat će ti dati mišiće kao kod Popaja“ i sl. Jabuka srednje veličine može biti odlična užina za dijete, a banana savršen desert poslije ručka.
Istraživanja su pokazala da će dijete pojesti dvostruko više voća i povrća, ukoliko mu ponudite izrezano na manje komadiće. Aromatičnije vrste povrća poput mrkve, celera ili tikve mogu se koristiti i kao izvrstan sos (preliv). Povrće može biti veoma ukusno i u supama. Fino pasirano povrće kao što su mrkva, tikva, paprika, prasa i celer učinit će supu jako ukusnom za dijete. Među djecom veoma omiljena pizza može se također začiniti zdravim sastojcima gljive, luka, kukuruza ili paprike. U prženim krompirićima, pečenju od mesa, slatkim mufinima i sl. možete vješto sakriti poneki komadić ribane tikve, mrkve i sl.