Sastojci:
400 g puretine (file)
2 mrkve
1 luk
200 g paradajza
6 grančica bosiljka
100 g rukole
50 g parmezana
400 g makarona (tagliatelle)
so, biber
šećer
2 supene kašike ulja
200 ml temeljca
150 g sira mascarpone
Priprema:
1. Meso oprati, osušiti i izrezati na trakice. Mrkvu oprati, oguliti i također izrezati na trakice. Luk oguliti i isjeckati na kockice. Paradajz oprati i prepoloviti. Bosiljak oprati, prosušiti, listove otkinuti i isjeckati. Rukolu oprati, prosušiti i eventulno isjeckati na manje komade.
2. Tjesteninu kuhati u 3-4 litre slane vode u skladu sa uputama na pakiranju.
3. Zagrijati 1 supenu kašiku ulja i zatim propržiti meso sa svih strana 3-4 minute. Dodati so i biber i izvaditi. U istom sudu dodati 1 supenu kašiku ulja i zajedno propržiti luk, mrkvu i paradajz oko 5 minuta. Dodati temeljac i kuhati dodatnih 5 minuta. Maskarpone kratko ukuhati i dodati so i biber.
4. Dodati meso i bosiljak i sve zajedno ukuhati. Tjesteninu procijediti i servirati sa sosom i rukolom. Jelo posuti parmezanom.