fbpx

Supa od bundeve i paradajza sa pesto ciabattom

0

Recepti sa bundevama nisu samo hit za“ Noć vještica“ jer je tolika raznolika da se može pripremiti na razne načine. Stoga ne propustite probati naš recept za supu i osjetiti pravi okus sezone bundeva.

Sastojci za 8 do 10 osoba:

  • 1 bundeva (cca 1 kg)
  • 2 luka
  • 2 česna bijelog luka
  • 2 supene kašike ulja
  • so, biber, šečer
  • 2 supene kašike  balzamiko sirćeta
  • 1 paradajz pelat  (850 ml)
  • 2 čajne kašike Bio DM začina  (vegeta natur ili domaća vegeta)
  • 1 ciabatta pecivo
  • 2 supena kašika pesta
  • 75 g putera
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • bazilikum za posipanje

Priprema

Bundevu oprati, prepoloviti, odvojiti košpice i izrezati na manje komade. Crveni i bijeli luk oguliti i isjeckati.

Ulje u loncu zagrijati. Bundevu, crveni i bijeli luk prodinstati. Dodati začine: so, biber i ½ supene kašike šečera, a zatim sirće, pelat, 1 l vode i DM začin. Paradajz iz pelata izgnječiti kašikom. Kada prokuha ostaviti cca 30 minuta na laganoj vatri.

Za pesto ciabattu rernu zagrijati na 125 °C. Ciabattu prepoloviti po dužini ali ne do kraja. Pesto promiješati sa puterom i premazati polovicu peciva, preklopiti i zagrijati u rerni cca 5 do 10 minuta.

Supu izmiksati štapnim mikserom. Začiniti sa malo bibera i soli. Polutrvdo umiksano vrhnje dodati supi i servirati sa pesto pecivom.

 

Komentari

Share.