Recepti sa bundevama nisu samo hit za“ Noć vještica“ jer je tolika raznolika da se može pripremiti na razne načine. Stoga ne propustite probati naš recept za supu i osjetiti pravi okus sezone bundeva.
Sastojci za 8 do 10 osoba:
- 1 bundeva (cca 1 kg)
- 2 luka
- 2 česna bijelog luka
- 2 supene kašike ulja
- so, biber, šečer
- 2 supene kašike balzamiko sirćeta
- 1 paradajz pelat (850 ml)
- 2 čajne kašike Bio DM začina (vegeta natur ili domaća vegeta)
- 1 ciabatta pecivo
- 2 supena kašika pesta
- 75 g putera
- 100 g vrhnja za kuhanje
- bazilikum za posipanje
Priprema
Bundevu oprati, prepoloviti, odvojiti košpice i izrezati na manje komade. Crveni i bijeli luk oguliti i isjeckati.
Ulje u loncu zagrijati. Bundevu, crveni i bijeli luk prodinstati. Dodati začine: so, biber i ½ supene kašike šečera, a zatim sirće, pelat, 1 l vode i DM začin. Paradajz iz pelata izgnječiti kašikom. Kada prokuha ostaviti cca 30 minuta na laganoj vatri.
Za pesto ciabattu rernu zagrijati na 125 °C. Ciabattu prepoloviti po dužini ali ne do kraja. Pesto promiješati sa puterom i premazati polovicu peciva, preklopiti i zagrijati u rerni cca 5 do 10 minuta.
Supu izmiksati štapnim mikserom. Začiniti sa malo bibera i soli. Polutrvdo umiksano vrhnje dodati supi i servirati sa pesto pecivom.