fbpx

Stvari koje utiču na zdravlje i razvoj bebe u stomaku

0

Da bi trudnoća bila uspješna, potrebno je da se ispuni mnogo više uslova od oplodnje jajne ćelije od strane spermatozoida. Ono što je presudno jeste proces koji se zove implantacija i koji se uglavnom dešava 6-12 dana nakon ovulacije, naravno – ukoliko je prethodno došlo do oplodnje. Važno je da se plod implantira na dobrom mjestu a to je zid materice, kako bi se dalji procesi odvijali bez komplikacija. Ukoliko se implantacija desi na nekoj drugoj lokaciji koja nije u materici, već recimo u jajovodu, takva trudnoća se naziva vanmateričnom ili konkretno – ektopijska trudnoća. Pod uslovom da organizam ne odbaci ovakvu trudnoću spontano, takva trudnoća se ne smije iznijeti i nosi ogroman rizik po život majke, iz kog razloga ju je neophodno prekinuti na vrijeme kako bi oštećenje okolnih tkiva bilo minimalno. Plod ne može pravilno da se razvija nigdje osim u materici, iz kog razloga je krucijalno da vaš ginekolog provjeri mjesto implantacije prilikom prvog ultrazvučnog pregleda nakon izostanka menstruacije i/ili pozitivnog testa na trudnoću.

Nakon što se vaša buduća beba uspješno ugnijezdila u zid materice i dobila svoj izvor hrane i kiseonika uz pomoć krvnih sudova koji će kasnije prerasti u pupčanik, može se reći da je šansa da se trudnoća pravilno razvija velika, iako postoje određeni rizici. Prvi trimestar trudnoće ili prvih 12 nedjelja predstavlja najosjetljiviji period što za plod, što za vas. Po statistici, tokom ovog perioda se dešava najveći broj spontanih pobačaja – što je zapravo dobro, koliko god zvučalo loše. Vaše tijelo je pametno i u većini slučajeva neće dozvoliti da se u njemu razvija nešto što može ugroziti vaš život, kao i nešto što hromozomski nije zdravo. U rijetkim slučajevima, dešava se da organizam ne odbaci takav plod spontano, već su potebne medicinske intervencije kako se zdravlje majke ne bi dovelo u pitanje. Mnoge žene i ne znaju da su imale spontani pobačaj jer se on odigrao u vrlo ranoj trudnoći, te su pomislile da je u pitanju redovni mjesečni ciklus – menstruacija. Iako ni jedna vrsta neželjenog prekida trudnoće nije lijepa stvar i može da utiče negativno na psihu žene, važno je imati u vidu da se takve stvari mogu desiti i da su sastavni dio prirode, koja se savršeno pobrinula da sve protekne na najbolji mogući način.

Tokom prvih ultrazvuka u trudnoći, vaš ginekolog će vam pustiti da čujete zvuk bebinog srca, koje počinje da kuca negdje između 5 i 6. nedjelje trudnoće. Ovo je dobra vijest jer nakon konstatovanja srčanog ritma vašoj bebi su još više porasle šanse da trudnoća napreduje redovnim, zdravim tokom.

Faktori koji mogu da utiču na razvoj bebe u stomaku su mnogobrojni. Oni obuhvataju opšte zdravlje i starost trudnice, svakodnevne navike i životni stil, prisustvo hroničnih bolesti ili oboljenja, upotrebu narkotika, alkohola ili drugih opijata i slično.

Zdravstveno stanje

Opšte zdravstveno stanje žene prije trudnoće može da igra veliku ulogu, najprije u smislu imunog sistema, koji je u trudnoći dodatno oslabljen kako ne bi napao plod. Zbog toga je važno da vodite računa o zdravlju na vrijeme, idealno prije planiranja trudnoće ukoliko ste u mogućnosti. Vi najbolje poznajete vaše tijelo i znate koje su vam slabe tačke. Ne izbjegavajte odlaske kod ljekara ukoliko se osjećate loše, prehlađeni ste ili imate povišenu temperaturu. Ovo je posebno važno ukoliko se prehlada ili grip dese u trudnoći. Visoka temperatura, virusi, bakterije i drugi mikroorganizmi, ukoliko se ne tretiraju adekvatnom terapijom, mogu da utiču nepovoljno na vašu bebu. Ne ustručavajte se od odlaska ljekaru, naročito tokom prvog trimestra jer ste tad najosjetljiviji i beba i vi.

Godine

Starost majke također može da utiče na bebin razvoj, te bi žene starije od 35 godina trebale češće da se kontrolišu i posjećuju svog ginekologa, naročito ukoliko se jave jaki bolovi, tegobe i krvarenja. Prema mnogobrojnim studijama, starije trudnice od 40 godina i naviše nose veći rizik od prevremenog porođaja, smrti fetusa i drugih komplikacija, u poređenju sa ženama starosti ispod 30 godina. Ovaj podatak ne znači da će svaka starija trudnica imati komplikacije, ali svakako da će se vaše godine i te kako uzeti u obzir tokom trudnoće kao jedan od faktora.

Tjelesna težina

Prekomjerni višak kilograma u trudnoći nije dobar, ni po vas ni po bebu. Ukoliko ste imali problem sa viškom kilograma prije trudnoće, znajte da možete bezbjedno da mršavite tokom trudnoće, koliko god to čudno zvučalo. Gojaznost sa sobom povlači nastanak mnogobrojnih bolesti, kao što je visok krvni pritisak i dijabetes, dvije stvari koje mogu jako uticati na ishod same trudnoće i vašu bebu ukoliko se ne regulišu. Savjetujte se sa vašim ljekarom ili nutricionistom po pitanju ishrane i fizičkih aktivnosti koja će vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma i obezbjedite sebi zdravu trudnoću.

ishrana majke i zdravlje bebe

Ishrana

Hrana je izvor energije i hranjivih sastojaka za vas i vašu bebu, stoga je bitno da pažljivo birate šta unosite u tijelo. Sve što pojedete vi – pojede i vaša beba. Bebi je važno da dobija dovoljno vitamina i minerala koje ćete joj pružiti dovoljnim unosom povrća, voća, mliječnih proizvoda, jaja, mesa i koštuničavog voća. Slatkiši, gazirani sokovi i grickalice nemaju hranjive vrijednosti za vašu bebu i trebali biste da ih svedete na minimum ili potpuno izbacite tokom trudnoće. Također – ne zaboravite na unos vode! Voda je podjednako važna kao i hrana jer igra ulogu u varenju i funkcionisanju cijelog organizma. Minimum koliko biste trebali unijeti dnevno je 8 velikih čaša vode, a poželjno je i više tokom ljetnjeg perioda jer se više znojite i time gubite vodu.

Alkohol

Alkohol, duhan, droga – sve spada pod veliko NE tokom trudnoće. Čućete od prijateljice ili majke kako je čaša piva ili vina na dan sasvim u redu, ili se čak i preporučuje tokom trudnoće. Ovo je u potpunosti netačno. Ako je argument za pijenje piva to što sadrži vitamin B, znajte da postoje i druge namirnice koje sadrže daleko više vitamina B nego pivo, a pritom nemaju alkohol u svom sastavu. Alkohol ne pruža ni jedan benefit organizmu i ne treba ga konzumirati u trudnoći. Organizam prepoznaje alkohol slično kao otrov, iz kog razloga se i desi da se napijemo i da nam bude loše jer jetra ne stigne da preradi veliku količinu unijetog alkohola u kratkom vremenskom periodu. Alkohol prolazi kroz posteljicu i direktno utiče na vašu bebu i to je neosporiva medicinska činjenica. Ako baš morate – jedna čaša piva ili vina mesečno vam verovatno neće napraviti problem, ali svakako razmislite da li vam je to zaista neophodno u ovom trenutku.

 

razvoj bebe i alkohol

Duhan

Što se tiče cigareta – stvar je vrlo jasna. Pušenjem smanjujete količinu kiseonika u tijelu, samim tim „kradete“ kiseonik od vaše bebe, kojoj je on zaista na prvom mjestu. Činjenica je da bez kiseonika vaša beba ne može da živi niti se razvija. Teorija da je bolje da postepeno ostavite pušenje jer naglim prekidom možete loše uticati na bebu ili da je u redu jedna ili dve cigarete na dan je potpuna besmislica, kao što je i argument da je bolje da zapalite cigaretu nego da budete nervozni što je niste zapalili jer će taj stres navodno uticati na bebu. Prestanak pušenja vam samo može donijeti pozitivne stvari, a savjet da postepeno prestanete dolazi od osoba koje nisu u stanju da prekinu lošu naviku već su našle lakši način da je zadrže. Stres je potpuno normalna pojava, i svakako prirodnija nego konzumacija duhana. Vaše tijelo je pod stresom i dok vježbate na treningu ili se umorite od količine posla, isto kao što je pod stresom kad vas neko iznervira. Pluća imaju funkciju da primaju kiseonik, a ne dim. Razmislite koliko vam je vaša beba bitna prije nego što zapalite sljedeću cigaretu. Ako vam činjenica da dijelite tijelo sa još jednom maleckom osobom nije dovoljna da se otarasite ove krajnje nezdrave navike, uvijek možete da potražite stručnu pomoć u nekom od centara za odvikavanje od pušenja, prijatelja ili partnera. Prekidom pušenja ćete osigurati sebi zdraviju trudnoću i bebu, zato donesite pravu odluku i prekinite s pušenjem što prije moguće.

Hronične bolesti

Prisustvo hroničnih bolesti kao što su astma, dijabetes, hipertenzija, autoimune bolesti i druga ozbiljnija oboljenja mogu uticati na vašu trudnoću, pa samim tim i bebu. Visok pritiak može da preraste u stanje poznato kao preeklampsija koje je vrlo ozbiljno i zahtjeva terapiju. Povišen šećer u krvi prije trudnoće može prerasti u gestacijski dijabetes koji je opasan po vaše i bebino zdravlje jer može izazvati prijevremen porođaj, probleme sa posteljicom i sl. Vaš ginekolog bi trebao da ima uvid u vaše zdravstveno stanje, stoga mu naglasite ukoliko patite od neke ozbiljnije bolesti i oboljenja, naročito ako uzimate lijekove ili ste na stalnom terapiji.

 

razvoj bebe i majcin stomak

 

Uticaj spoljašnje sredine

Životni uslovi su jedan od faktora koji mogu u velikoj mjeri da utiču na zdravlje vaše bebe. Najčešće je riječ o zanimanju trudnice i radne sredine u kojoj boravi svakodnevno. Trudnice koje se bave poslom vezanim za određene hemijske supstance poput rada u štampariji, hemijskom pogonu, higijeničarskim poslovima i sl. trebale bi da povedu računa i zaštite se od uticaja navedenih supstanci. Isparenja koja se udišu utiču na centralni nervni sistem i stižu putem kiseonika do bebe, što može nanijeti veliku štetu i usporiti bebin rast i razvoj.

Stres

Koliko puta su vam rekli da se ne nervirate jer to može uticati na bebu? Istina je, velika količina stresa koji traje duži vremenski period zaista može da utiče na vaš cjelokupni organizam, pa samim tim i bebu. Ali sačekajte sekund prije nego što stres upotrebite kao izgovor za određene loše navike. Pod ovim konkretno mislimo na situacije gdje ćete prionuti na slatkiše i grickalice jer vas je neko iznervirao, pa ste pod stresom i morate da se smirite, ili pak dohvatiti cigarete kako biste se lakše ’smirili’ i slično. Stres je normalna stvar i nešto sa čim ste živjeli i prije trudnoće. Prema mnogobrojnim studijama i istraživanjima, stres tokom trudnoće je malo kad krivac za bilo koje veće komplikacije sa bebom, kao što je spontani pobačaj, na primjer. Uzroci ozbiljnih problema sa plodom su najčešće u samoj prirodi našeg organizma koji je efikasan, ali ne savršen. Stres sam po sebi neće naškoditi vašoj bebi, ali može se odraziti na nju ukoliko imate i drugih zdravstvenih problema a pritom ste konstantno pod velikom količinom stresa. Važno je napraviti razliku između realnog stresa, koji je najčešće uzrokovan nepredvidljivim životnim situacijama kao što je recimo smrt voljene osobe, i stresa koji je krajnje nepotreban i koji možete da kontrolišete, kao što je stres oko svakodnevnih sitnica kojima ne biste trebali da pridajete značaj koji pridajete. Naučite da se opustite i uživate u trudnoći, a pritom se klonite ljudi i situacija koji vam izazivaju napetost i tenziju.

Izvor: verified.rs

Komentari

Share.
1xbet betist betpas deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler deneme bonusu kralbet 1xbetm.info Tipobet Giriş betist XB Porn sex video hot pussie fingering before hard fuck by horny boy friend Xxx Village Bhabhi hard fucking hot pussy chudai mms Desi bhabhi stand up sex full hindi audio Young Rides Cock In Her Ass XXX amateur porn Passionate oral sex and cum swallow slot siteleri bonus veren siteler beylikdüzü escort bahçeşehir escort ümraniye escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort Mamak Escort Perabet giriş Perabet giriş Maltepe Escort avcılar escort anadolu yakası escort Deneme bonusu veren siteler İzmir escort deneme bonusu veren siteler Kadıköy Psikolog ankara escort escort ankara istanbul evden eve nakliyat deneme bonusu veren siteler bonus veren deneme bonusu veren siteler проститутки бишкек проститутки бишкек halkalı escort beşiktaş escort Ümraniye Escort Ümraniye escort mobile2 yang deneme bonusu veren siteler thesexe ankara evden eve nakliyat ankara nakliyat casibom kadıköy escort Matadorbet giriş casibom casibom marsbahis marsbahis marsbahis marsbahis marsbahis casibom marsbahis casibom deneme bonusu casibom casibom