Proljeće, buđenje! Proljeće me podsjeća kako su počeci lijepi, kako se uvijek iznova budimo. I možeš sa svojim mislima da budeš depresivan koliko god hoćeš, ali priroda ne staje. Njoj je uvijek lijepo. ? Radujem se svom tom cvjetanju i bujanju prirode, raznim biljčicama i pokusima u kuhinji.
Ovaj obrok često pravim jer je lagan za pripremu, odnosno zahtijeva 1 minut uveče, i 2 minuta ujutro, a osiguraće vam dobru energiju i potvrdu kako je lijepo brinuti o sebi. Stvarno ne možete reći da niste stigli. Nema izgovora. Sve što je potrebno da stavite suhe sastojke u teglu i prelijete mlijekom i ostavite preko noći u frižideru.
Dodaću mu malo praha stabljike mladog ječma i šaku listova blitve ili špinata da ga obogatim hlorofilom. Da li znate zašto je hlorofil važan i nama? Biljke ga koriste da pretvaraju energiju sunca i ima ulogu poput krvi u našem organizmu. Takođe hlorofil kod biljaka i hemoglobin kod nas imaju istu molekularnu strukturu; jedina razlika jeste u u centralnom atomu: kod hlorofila je to magnezijum, a kod hemoglobina je željezo. Koristi od ishrane bogate hlorofilom jeste obnavljanje ćelija u organizmu i izgradnja krvi, neutralizacija dejstva toksina i borba protiv infekcija.
Zobene pahuljice i lan će preko noći upiti tečnost i ujutro biti savršen obrok bogat vlaknima i zdravim mastima. Uglavnom koristim krupne zobene pahuljice, jer su pri njihovoj izradi parena zrna zobi manje izložena procesu valjanja i prerade, dok su sitne zobene pahuljice zob koja je najviše izložena procesu prerade. Sitne, instant zobene pahuljice su djelimično kuhana i valjana zrna zobi i tanje su nego prethodne. Kuhanjem gube teksturu i pretvaraju se u kašu pa se zbog toga uveliko koriste za popularne zobene kaše.
Smoothie sa zobenim pahuljicama
Potrebni sastojci:
- 1 šolje mlijeka po želji
- 3/4 šolje krupnih zobenih pahuljica
- 1 kašika mljevenih sjemenki lana
- 1 zrela banana (možete je malo zamrznuti)
- šaka listova blitve ili špinata
- 1 kašičica praha stabljike mladog ječma
- zaslađivač po želji
Način pripreme:
- Uveče potopiti pahuljice u mlijeko i dodati lanene sjemenke.
- Ujutro pomiješati pahuljice sa bananom (ja volim kada je malo zamrznuta), blitvom i prahom mladog ječma. Izmiksati i uživati!
Izvor: stajedemama.com